23 / 12 / 2024

Mantolama malzemeleri nelerdir?

Mantolama malzemeleri nelerdir?

Mantolama malzemeleri nelerdir? sorusu bu hizmeti almak isteyen birçok kişinin kafasını karıştırıyor. Öyle ki teknik terimleri içeren bu malzemeler, bazı firmalar tarafından süslenerek farklı şekillerde tarif edilebiliyor...




Mantolama malzemeleri nelerdir?


Mantolama malzemeleri nelerdir? sorusu bu hizmeti almak isteyen birçok kişinin kafasını karıştırıyor. Öyle ki teknik terimleri içeren bu malzemeler, bazı firmalar tarafından süslenerek farklı şekillerde tarif edilebiliyor. Bu yazımızda mantolama da kullanılan malzemeler, mantolama malzeme çeşitleri, mantolama ürünleri, dış cephe mantolama malzemeleri gibi merak ettiğiniz konuları aydınlatmaya çalışacağız.


Mantolama malzemeleri nelerdir?


1) Mantolama Levhaları ( EPS-XPS)

Her iki maddede petrolden elde edilip beyaz ve renkli olmak üzere ikiye ayrılır. Genellikle birçok kişi karbon gazı ile şişirilmiş EPS mantolama levhalarını tavsiye etmektedir. Hava alır ve bina ömrünü uzatır.


Ancak kullanılacak malzemenin %100 karbonlu olması gerekmektedir. Karbon, ısıl ışınların yansıyarak ısı iletkenliğinin azalmasını sağlamaktadır.


2) Isı Yalıtım Levhaları

Cam ya da taşın eritilerek lif haline getirildiği, liflerin bir arada tutulabilmesi amacıyla polimer bağlayıcıların kullanıldığı, açık gözeneklere sahip mantolama malzemelerine verilen genel addır. Taş yükü ve uygulaması oldukça zordur. Bu nedenle EPS kadar tercih edilmemektedir.


3) Mantolama yapıştırıcısı

EPS, XPS ve Taşyünü gibi yalıtım levhalarının, dış cephe ya da yatay yüzeye yapıştırılması amacıyla kullanılan polimer katkılı harçlara verilen addır.


4) Mantolama Dübeli

Mantolama levhalarının dış cephe ya da yatay yüzeylere fiziksel olarak tutturulması için kullanılan sert plastikten imal edilen tutucu gereçlerdir.


5) Donatı Filesi

Donatı filesi XPS, EPS ve Taşyünü gibi yalıtım levhalarının üzerine kaplanan sıvıda görülebilecek gerilmeleri ve çatlamaları önlemek amacıyla kullanılan cam elyaftan dokunmuş sıva fileleridir.


6) Isı Yalıtım Levhası Sıvası

Mantolama Levhalarının yüzeyde düzgün ve kesintisiz birleştirilmesiyle oluşan yüzeyin fileyle birlikte sıvanması sırasında kullanılan malzemedir.


7) Köşe Profili

Fileli, damlalı, denizlik, su basman, dilatasyon gibi çeşitleri bulunan profil tipleri, çeşitli sızma, fiziksel zararlar, çatlama ve aşınma gibi sorunları önlemek amacıyla kullanılan malzemelerdir.


8) Yalıtım Bandı

Özellikle köşe profili ve dış cephe ısı yalıtım malzemelerinin birleşiminde kullanılan bu bantlar bağlantı kesitlerinde çatlakları önlemek amacıyla kullanılmaktadır.


9) Plastik Kama

Su basman profillerin duvar ile mesafesini dengelemek amacıyla kullanılan malzemelerdir.



Mantolama Yasası!
Duvar mantolama nasıl yapılır?
Mantolama ısı yalıtım değerleri!
Su çatı izolasyonu!
İzolasyon nasıl yapılır?
Dış cephe izolasyon zorunlu mu?
Çatı ısı yalıtımı malzemeleri!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön