28 / 04 / 2024

Mantolama ne kadar sürer?

Mantolama ne kadar sürer?

Mantolama , dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir bakıma manto içine alınması yani ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasına deniyor.Peki mantolama ne kadar sürer?



Mantolama ne kadar sürer?

Teknik olarak ısı yalıtımı, herhangi bir ısı köprüsü oluşmayacak şekilde, gerekli ısı izolasyon katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeylerine yapılan ısı izolasyonu şeklinde tanımlanıyor.Tüm binanın ısıya karşı izolasyonu amacıyla yapılan mantolama; 2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile zorunlu hale geliyor. 


Yeni binalar, bu yönetmeliğe inşa edilirken; eski binalar için de mantolama zorunluluğu bulunuyor. Yönetmelik kapsamında yer alan bilgilere göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Aksi halde bazı cezai durumlar söz konusu olabiliyor.


Anayapının izolasyonu için yapılan mantolama masrafı ortak gider olarak kabul ediliyor ve başka türlü anlaşma olmadığı sürece kat maliklerinin arsa payına göre masrafa katılmaları gerekiyor. 


Mantolama sistemi ilk uygulandığı zaman alüminyumun görüntüsü duvara işleniyor. Kullanılacak olan yalıtım levhasının kalınlığı yada başlangıçtaki alüminyum profilinin ölçüsüne göre değişikler gösteriyor. Profiller duvarlara göre dübelleriyle çakılıp belirleniyor.Isı yalıtım plakaları tuğla dizilimine göre döşenmeli ve plakanın derzi tuğla işe aynı hizaya uygun olması gerekiyor. 


Olmaması durumunda mantolama sistemi eşit yayılmadığından bir süre sonra düşebiliyor. Dübelleme sistemi her 6 metrekarede plakaya göre ayarlanan yere iyi bir şekilde sabitlenmelidir. Düzenli olarak yapılmadığı ve rastgele yerleştirildiği taktirde plakalar kesinlikle düşüyor. Plakaların üzerlerine atılmakta olan sıvanın kalınlığı ve filenin ne kadar kaliteli oluşu önemlidir. Mantolama sistemi en iyi şu şekilde sonuç veriyor.


Mantolamanın süresi..

Binanın metrajı dokusu hava şartları uygulama için önemli oluyor. Binanın mimarisine uygulayacak olan ekibe göre farklılık gösteriyor. Bu anlamda ortalama 1000 m2’lik bir bina hava koşulları bozulmadığı takdirde 30-45 günde bitiyor. Burada iş süre önemli oluyor. Uygulamada uyulması gereken kuruma sürelerine, kısasları da atlamadan olması gerekiyor.



Isı izolasyon yöntemleri!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com




Geri Dön