27 / 04 / 2024

Miras paylaşımı davası ne kadar sürer?

Miras paylaşımı davası ne kadar sürer?

Bir kimsenin vefat etmesi üzerine yakınlarına bıraktığı malın birden çok kişiye kalması halinde mirasçılar miras paylaşımı yapabiliyor. Peki, miras paylaşımı davası ne kadar sürer?



Miras paylaşımı davası ne kadar sürer?

Bir kimsenin vefatının ardından yakınlarına bıraktığı malın birden çok kişiye kalması halinde mirasçılar miras paylaşımı yapabiliyor. Vefat eden kişinin yakınları yani mirasçılar kalan mal varlığına elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil yada yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf edebiliyorlar.


Vefat eden şahısın vasiyeti bulunmuyorsa yapılması gerekenler şöyle; Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor. 


Bu davalarda yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında paylaşılması gerekiyor. Miras paylaşımı davası açılabilmesi için Adliyeye giderek görevli hâkime dilekçenizi ulaştırmanız gerekiyor. Nüfus Müdürlüğü’nden mirasçılığa esas vukuatlı nüfus kayıt örneğini alarak dilekçenize eklemenizde gerekli oluyor. Peki, Miras paylaşımı davası ne kadar sürer?


Miras davasının süresi; mirasçıların sayısı ve davanın türüne göre farklılık gösteriyor. Ayrıca başvuru yapılan mahkemenin yoğuluğuna göre de dava süresi değişebiliyor.



Miras paylaşımı nasıl hesaplanır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön