Tahliye taahhütnamesi davası ne kadar sürer?
Taraflar arasında var olan bir kira ilişkisi sonucu, kiracının kira sözleşmesine konu gayrimenkulü belirli bir tarihte tahliye edeceğini belirttiği belgeye tahliye taahhütnamesi deniyor. Peki, tahliye taahhütnamesi davası ne kadar sürer?
Tahliye taahhütnamesi davası ne kadar sürer?
Taraflar arasında var olan bir kira ilişkisi sonucu, kiracının kira sözleşmesine konu gayrimenkulü belirli bir tarihte tahliye edeceğini, yani boşaltacağını, yazılı irade beyanı ile belirlemesine tahliye taahhütnamesi deniyor.
Kiracı ile kiralayan arasında imzalanan tahliye taahhüdünün geçerli olması için söz konusu taahhütnamede hem taahhüt edenin hem de taahhüdü kabul edenin imzasının birlikte olması şartı aranmıyor.
Söz konusu imzaların birlikte bulunmaması tahliye taahhüdünün geçerliliğini etkilemiyor. Tahliye taahhüdünde kiracının imzasının bulunması tahliye taahhüdünün geçerliliği için yeterli sayılıyor.
Tahliye davaları Borçlar Kanunu (BK) 260 vd. maddeleri ile 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun (GKKK) da düzenleniyor. Özel kanun olan 6570 sayılı kanunun uygulanmadığı durumlarda BKnun ilgili maddeleri uygulanıyor. Peki, tahliye taahhütnamesi davası ne kadar sürer?
Dava açma süresi; yazılı taahhüt tarihinden itibaren 1 ay olarak karşımıza çıkıyor. Kiralayan taahhüt tarihinden itibaren 1 ay içinde ya Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açacak veya aynı 1 ay içinde icra takibi yapılması gerekiyor.
Yargıtay, tahliye taahhüdü ilk kira sözleşmesine bir madde olarak yazılmışsa veya ilk kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyorsa, kiracı müzayaka halinde olduğundan geçerli kabul etmiyor. Tahliye taahhütnamesi davası, tahliye davasının açıldığı sulh hukuk mahkemesinin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor.
Tahliye taahhütnamesi dava açma süresi!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com