23 / 12 / 2024

Tahliye taahhütnamesi dava açma süresi!

Tahliye taahhütnamesi dava açma süresi!

Kiracı boşaltma tahhütnamesi yani diğer adıyla kiracı tahliye taahhütnamesi kiracının kiralayanla yaptığı bir sözleşme olarak biliniyor. Peki, tahliye taahhütnamesi dava açma süresi ne kadardır?



Tahliye taahhütnamesi dava açma süresi!

Kiracı , belirli bir tarihte kiralananı boşaltacağını yazı ile bildirmiş fakat boşaltmıyorsa , kiralayan ,İcra dairesine müracaat ederek tahliye talebinde bulunabiliyor. Bu gibi durumlarda tahliye taahhütnamesinin yazılı olma şartı aranıyor. Çünkü sözlü olarak yapılan taahhütler geçersiz sayılıyor. 


Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması koşullarından en önemlisi; kiracının kiraladığı gayrimenkulde oturuyor olması gerekiyor. Hukuki bir anlam kazanması için buna ihtiyaç duyuluyor. 


6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun hükümleri,kiracıyı,kiraya verenin ihtiyacı halinde gayrimenkulü tahliye etmesi koşulları zor oluyor.  Kiracı ancak dava açılarak,yani mahkeme yoluyla tahliye edilebiliyor. 


Kiralayan kendi ihtiyacı için,kiranın bitiminden sonra,ancak 6570 sayılı yasa ve Borçlar Kanun’u hükümlerine göre  tahliye davası açabiliyor. Peki, tahliye taahhütnamesi dava açma süresi ne kadardır?


-Kendi ihtiyacının olması;bu durumda kira bitiminden 1 ay sonra dava açabiliyor. 

-Bir yılda en az 2 defa kirasını geciktirmesi halinde;2 ihtar çeker ve kira bitiminde,1 ay içinde dava açabiliyor. 

-Gayrimenkulün oturulmayacak derecede onarım istemesi;kira bitiminden sonra 1 ay içinde  tahliye davası açılabiliyor. 

 -Evi satın almış ise;1 ay içinde bir ihtar çekmesi ve tahliye davası açabilmesi için 6 ay beklemesi gerekiyor.


Tahliye taahhütnamesi davası için kira sözleşmesinin bitim tarihini takip eden 1 ay içerisinde gayrimenkulün bulunduğu sulh hukuk mahkemesinde açılıyor. 



Tahliye taahhütnamesi nedeniyle tahliye!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön