26 / 11 / 2024

Isı izolasyon yöntemleri!

Isı izolasyon yöntemleri!

Isı izolasyon yöntemleri, köpük, mantolama ve taşyünü olarak üç şekilde uygulanıyor. Isı izolasyonu ile mevcut ısı emilerek bir yerden bir yere geçmesi engellenmiş oluyor. Bu yöntemlerin uygulanmasında değer olarak R değeri denilen birim kullanılıyor...





Isı izolasyon yöntemleri!


Evlerde ısı izolasyon yöntemleri genel olarak 3 şekilde uygulanıyor. Bunlar köpük, mantolama ve taşyünü olarak biliniyor. Bu yöntemlerden her biri ısıyı emerek, bir yerden bir yere geçmesini engellemek amacıyla uygulanıyor. Bu yöntemlerin hepsi gerekli kurumlar veya uygulayıcılar tarafından degerlendirilirken "R" degeri denilen ölçü birimi kullanılıyor. "R" Ingilizce'de "Resistance" denilen ve Türkçe'de karşı koymak anlamına gelen bir kelimedir. 


"R" degeri bu yöntemlerin ısının bir bölgeden diğer bir bölgeye geçmesini ne kadar yavaşlattığını belirler ve her bir sisteme performansına uygun dereceler verir. "R" değeri yükseldikçe uygulanan sistemin etkiside artmış oluyor. Burada önemli olan nokta, ısının her zaman sıcak olan bölgeden soğuk olan bölgeye doğru hareket ettiğidir. Bir başka konu ise kışın evinizin içini soğuk tutan şeyin soğuğun kendisi olmadığı ve bunun için mevcut ısının dışarıya sızmasını engellemenin gerekli olduğudur. Bu açıklamanın tam tersi ise yaz ayları için geçerlidir.


Öncelikle yapılması gereken evinizin yalıtım uygulanacak bölgesini belirleyip bu bölgenin "R" değerini tespit etmektir. "R" değeri gereksinimleri evinizin bulunduğu coğrafi bölgeye ve yalıtım yapılacak odanın pozisyonuna göre değişiklik gösterebiliyor. Evinize uyguladığınız yalıtım miktarı arttıkça, ısınma ve soğutma için harcayacağınız enerji miktarı da orantılı olarak düşüş gösterecektir.


Evinizin çatısını, iç ve dış duvarlarını yalıttığınız takdirde sadece evinizin mevcut "R" değerini yükseltmekle kalmıyor, ayrıca size daimi olarak enerji masraflarınız da tasarruf sağlayacak ısı yalıtım sistemine de sahip oluyorsunuz.



Su çatı izolasyonu!
Binalarda mantolama zorunlu mu?
Su yalıtımı olmayan binalar depreme karşı dayanıksız!
Dış cephe ısı yalıtımı!
Günlük hayatımızda ısı yalıtımının önemi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön