29 / 04 / 2024

Yapı zeminini inceleme yöntemleri!

Yapı zeminini inceleme yöntemleri!

Yapı zeminini inceleme yöntemleri nelerdir? Merak ediyorsanız yapı zeminini inceleme metotları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Yapı zeminini inceleme yöntemleri!

Yapı zeminini inceleme yöntemleri gözlem yapma, muayene çukurları açma, sorgulama ve sondaj olmak üzere 4 farklı şekilde yapılabiliyor. Söz konusu yöntemlerin yapılışı şu şekilde sıralanıyor


Gözlem yapma

Yapı zeminini inceleme yöntemlerinden biri olan gözlem yapma, yapı alanı gezilerek zemin hakkında çevre, topoğrafik yapı, dane şekli, görünüm, komşu arsalar, mevcut yollar ve heyelan gibi yönlerden bilgi edinilmesini ifade ediyor.


Muayene çukurları açma

Yapı alanında, belli aralıklarda ve değişen derinliklerde çukurlar açılarak bu çukurlar içerisindeki zeminin incelenmesi ve belli bir fikir edinilmesi işlemine "muayene çukurları açma" deniyor.


Sorgulama

Yapı alanı çevresinde bulunan değişik zamanlarda yapılmış, farklı büyüklükteki yapılar incelenerek fiziki yapıları, yıpranmışlıkları, varsa bina yakınındaki çökme ve kaymalar gözlemlenerek veya bu yapıları kullananlar ya da yerel yönetimlerden bilgiler alınarak zemin hakkında bir fikir edinilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor.


Sondaj

Özellikle çok büyük boyutlu deprem bölgelerinde yer alan, yapımında ileri teknoloji gerektiren nehir yataklarında, birikmiş ve yer altı sularına yakın alanlarda, değişken yapı gösteren tabakalı veya sağlam kayalı yerlerde sondajlar yapılarak zemin yapısının incelenmesine deniyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön