01 / 05 / 2024

Amortisman hesaplama yöntemleri!

Amortisman hesaplama yöntemleri!

Amortisman binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi olarak biliniyor. Peki, amortisman hesabı nasıl yapılır? İşte, amortisman hesaplama yöntemleri!



Amortisman hesaplama yöntemleri!

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesine amortisman deniyor. 


Kanuna göre, işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle, gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin, bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzusunu teşkil ediyor. 


Amortisman oranları, her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin olarak devlet tarafından belirleniyor. Bu tutarlar amortisman hesaplarına dahil ediliyor. Peki, amortisman hesabı nasıl yapılır? İşte, amortisman hesaplama yöntemleri!


İki uygulanma şekli bulunuyor;

* Sabit amortisman

* Azalan bakiyeler


Ayrılacak tutar eşit parçalara bölünerek yıllara yayılıyor En başta büyük bir kısım ilk yıla ayrılıyor. Daha sonra ise bu miktar giderek azalıyor. Boş arazi ve boş arsalar amortismana tabi tutulmuyor. Mesken kira vergilerinde gerçek gider yöntemi seçilerek brüt kira geliri tutarından indirilecek tutarlar arasında amortismanlar da yer alıyor.


Mükellefler, amortismana tabi iktisadi kıymetler için Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapmaları gerekiyor. Amortisman bedeli Devlet tarafından her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin amortisman bedeli açıklanıyor. 


Gayrimenkulde amortisman oranı!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön