15 / 05 / 2024

Amortisman hesaplama örnekleri

Amortisman hesaplama örnekleri

Amortisman binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi olarak biliniyor. Peki, amortisman hesabı nasıl yapılır? İşte, amortisman hesaplama yöntemleri!

Amortisman nedir? Amortisman hesaplama nasıl yapılır?

Amortisman nedir, Amortisman hesaplama nasıl yapılır? İşte amortisman konusuna dair merak edilenler!

Konut kredisi faiz oranları hesaplama! 300 bin TL krediye ne kadar faiz gelir?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyenler ilk olarak hangi bankanın ne kadar faiz kullandırdığını ve ne kadar faiz ödeyeceğini araştırıyor. İşte Konut kredisi faiz oranları hesaplama örnekleri...

Kiram ne kadar olacak? Kira artış oranı hesaplama Mart 2022

Kira sözleşmesi bu ay yenilenecek olan kiracılar, kendilerine yapılacak zam oranını merak ediyor. Peki, siz de "Kiram ne kadar olacak?" diyorsanız işte kira artış oranı hesaplama Mart 2022 örnekleri...

Tapu masrafları 2022 ne kadar? Tapu harcı hesaplama örnekleri

2022 yılında tapu alım satım işi olanlar, devir için belli tutarlarda masraf ödüyor. Ev, arsa, arazi ve işyeri gibi gayrimenkullerin tapu devir işlemleri, tapu dairelerinde gerçekleşiyor. Peki tapu masrafları 2022 ne kadar? İşte tapu harcı hesaplama örnekleri...

Kira artış oranı Ocak 2020!

Kira sözleşmesi Ocak ayında yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı açıklandı. İşte kira artış oranları Ocak 2020 ve hesaplama örnekleri...

Kira artış oranları Ocak 2019!

Kira sözleşmesi Ocak ayında yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı belli oldu. İşte kira artış oranları Ocak 2019 ve hesaplama örnekleri...

İşyeri kira artış oranı hesaplama Temmuz 2018!

İşyeri kira sözleşmesi Temmuz ayında yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı belli oldu. İşte işyeri kira artış oranları ve hesaplama örnekleri Temmuz 2018..

2018 Temmuz ayı kira artış oranı hesaplama!

2018 Temmuz ayı kira artış oranları bugün belli oldu. Peki kiracıya ne kadar zam yapılacak? İşte 2018 Temmuz ayı kira artış oranı hesaplama örnekleri..

Kira zam oranları Ekim 2017!

Konut ve işyeri kira sözleşmesi Ekim ayında yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı belli oldu. İşte kira zam oranları Ekim 2017 ve hesaplama örnekleri..

Tapu masrafları hesaplama 2017!

Gayrimenkullerin devir işlemleri için taraflar belli oranlarda masraf ödemek zorunda oluyor. Peki, tapu masrafları ne kadar tutar? İşte tapu masrafları hesaplama 2017 örnekleri..

Tapu harcı indirimi 2017!

15 Mart 2017 tarihinde tapu harcı oranlarında indirim yapıldı. İndirimli oranlar 30 Eylül'e kadar geçerli olacak. İşte Tapu harcı indirimi oranı 2017 ve hesaplama örnekleri..

Tapu masrafı hesaplama 2017!

Tapu dairesindeki tüm tapu devir işlemleri için alıcı ve satıcı tarafından belli tapu masraflarının ödenmesi isteniyor. Peki, tapu masrafı 2017 ne kadar? İşte tapu masrafı hesaplama 2017 örnekleri..

Emlak vergisi 2017 hesaplama!

1 Mart'ta başlayan emlak vergisi ödeme dönemi 31 Mayıs'a kadar devam edecek. Peki kimler ne kadar emlak vergisi ödeyecek? İşte emlak vergisi 2017 hesaplama örnekleri..

Amortisman hesaplama örnekleri Haberi

Amortisman hesaplama örnekleri

Amortisman hesaplama yöntemleri!

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesine amortisman deniyor. 


Kanuna göre, işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle, gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin, bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzusunu teşkil ediyor. 


Amortisman oranları, her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin olarak devlet tarafından belirleniyor. Bu tutarlar amortisman hesaplarına dahil ediliyor. Peki, amortisman hesabı nasıl yapılır? İşte, amortisman hesaplama yöntemleri!


İki uygulanma şekli bulunuyor;

* Sabit amortisman

* Azalan bakiyeler


Ayrılacak tutar eşit parçalara bölünerek yıllara yayılıyor En başta büyük bir kısım ilk yıla ayrılıyor. Daha sonra ise bu miktar giderek azalıyor. Boş arazi...