23 / 12 / 2024

Mantolama maliyeti nedir?

Mantolama maliyeti nedir?

Mantolama basit olarak, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacıyla yapının bir nevi manto içine alınması, isi yalıtım malzemeleri ile kaplanmadı işlemine deniyor. Peki, mantolama maliyeti nedir?



Mantolama maliyeti nedir?

Mantolama adı verilen Dış Cephe Isı Yalıtımı Sistemleri uzun yıllar öncesinden Avrupa ülkelerinde standartlarla çerçevelenmiş ve enerji tasarrufu amaçlı kullanılmaya başlanmış bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.


Yapılarımızda ısınma ve serinleme amaçlı kullandığımız kombi, kalorifer, klima ve benzeri cihazların sarf ettikleri enerji, dış cephe mantolama uygulamaları ile yüzde 50 azaltılabiliyor. Eğer binalarımızın temel ve çatılarında da mantolama yapılmışsa bu oran yüzde 60’lara kadar çıkabiliyor. 


Bu kadar önemli bir tasarrufun sadece kendi bütçelerimize değil ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı unutulmamasında fayda var. Binalarımızda en önemli ısı kayıpları kolon ve kirişlerden kaynaklanıyor. 


Doğru bir şekilde mantolama yapılan bir binanın korozyon problemini bir daha yaşamayacağını,yaşının sabitleneceğini ve mantolamanın bina ömrü kadar hizmet verebileceğini unutmamamız gerekiyor. 


Ülkemizde dış cephe mantolama ile enerji tasarrufunun yaygınlaştırılmasına yönelik TSE, Bayındırlık Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı nezdinde gerçekleştirilen çalışmalar ile TS 825 "Binalarda Isı Yalıtım Kuralları" standardı, Nisan 1998'de revize edilmiş ve Haziran 2000'den itibaren de yeni inşa edilecek yapılarda zorunlu bir standart haline gelmiştir. Mantolama uygulama zorunluluğu, belediyelerin ilgili bölümleri ve yapı denetim firmalarınca denetleniyor.  Peki, mantolama maliyeti nedir?


Bina mantolama fiyatları, kullanılacak malzemeye, bina özelliklerine ve yapılacak uygulamaya göre değişkenlik gösteriyor. Dış cephe ısı yalıtımı genellikle bina imalat aşamasında uygulanıyor, eski binalarda ise hem ısı hemde su yalıtımı sağlaması sebebiyle en çok tercih edilen ısı yalıtım yalıtım uygulaması mantolama olarak biliniyor.


Isı yalıtımı binanın hangi kısımlarına uygulanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön