23 / 12 / 2024

Isı yalıtımı binanın hangi kısımlarına uygulanır?

Isı yalıtımı binanın hangi kısımlarına uygulanır?

Kış aylarında soğuk havanın ısı kaybına neden olmasını; yaz aylarında ise sıcak havanın iç mekanda ısı artışına neden olmasını önlemek için ısı yalıtımı yapılıyor. Peki, ısı yalıtımı binanın hangi kısımlarına uygulanır?



Isı yalıtımı binanın hangi kısımlarına uygulanır?

Dünya üzerindeki birincil enerji kaynaklarının hızla tükenmesi üzerine gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkeler enerji ihtiyaçlarını kontrol altına alma ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliştiriyor. 


Ülkemizde de;  konut sektöründe enerji tüketimleri her geçen yıl artıyor. Konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketiliyor.  Söz konusu bu enerjinin; etkin kullanılması, ısı yalıtımı ile sağlanabiliyor.


Kış aylarında dış ortamdaki soğuk havanın iç mekanlarda ısı kaybına neden olmasını; yaz aylarında ise dış ortamdaki sıcak havanın iç mekanda ısı artışına neden olmasını önlemek için özel malzemeler ile yüzeyler arası ıs transferini azaltma işlemine ısı yalıtımı deniyor. Peki, ısı yalıtımı binanın hangi kısımlarına uygulanır?


Isı yalıtımı: 

Binaların çatı ve duvarlarına,

Toprak temaslı mahallere,

Katları ayıran döşemelere,

Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına,

Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yapılıyor. 


Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanıyor.


Binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Isı yalıtımı, düşük ısı geçirgenliğine sahip özel ısı yalıtım malzemelerinin; evlerimizin çatı, döşeme ve duvarlarına tekniğine uygun olarak uygulanmasıyla yapılıyor. Ayrıca, pencerelerde ısı yalıtımı, özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak sağlanıyor. Isı yalıtımı, binaların öncelikle dışından, eğer mümkün değilse içinden uygulanabiliyor. Isı yalıtımının en önemli unsurlarından birisi de tesisatların yalıtılması olarak karşımıza çıkıyor. 


Isı yalıtımının faydaları nelerdir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön