29 / 04 / 2024

Isı yalıtımının faydaları nelerdir?

Isı yalıtımının faydaları nelerdir?

Isı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işlemler olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ısı yalıtımının faydaları nelerdir?



Isı yalıtımının faydaları nelerdir?

Isı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işlemler olarak karşımıza çıkıyor.  Sürekli artan enerji faturaları ısınma için ayrılan bütçeleri de arttırıyor. 


Tüketilen toplam enerjinin 1/3 kadar oranının konutlar için sarf edildiği düşünüldüğünde ısı yalıtımı artık bir ihtiyaç durumuna gelmiş oluyor. Enerji tasarrufunun yanında ısı yalıtımı, konutların ömrünü uzatmak, değerini arttırmak, arzu edilen konfor şartlarını sağlamak, sağlıklı bir yaşam sürmek, çevre kirliliğini azaltmak ve sağlıklı bir çevre oluşturmak için hayata geçirilmesi gereken bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.


Isı yalıtımı yapılmasıyla, binadan dışarıya olan ısı kaybı yalıtımsız duruma göre azalıyor, dolayısıyla ısınma için tüketilen yakıt miktarı da azalmış oluyor. Bu azalma miktarı, binanızın bulunduğu iklim bölgesine göre değişmekle birlikte yüzde 50 - yüzde 70 arasında değişiyor. 


Yani yalıtımsız bir eviniz varsa ve kışın evinizi ısıtmak için ayda 100 birim yakıt tüketiyorsanız, evinizi yalıtarak bu tüketimi 50 birime hatta 30 birime düşürebiliyorsunuz. Başka bir ifadeyle ayda 100 TL yakıt faturası yerine, ayda 50 TL hatta 30 TL fatura ödeyebilirsiniz. Peki, ısı yalıtımının faydaları nelerdir?


Isı yalıtımının faydaları!

1- ısınma veya serinleme amacıyla yapılan harcamalardan ortalama %50 tasarruf ederek, kışın daha iyi ısınmaya, yazın ise serin kalmaya imkan sağlıyor. 


2- Yakıt tüketimini ve dolayısıyla atık gaz emisyonlarını azaltarak çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunuyor.


3- Sağlayacağı verimlilikle, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltıyor. 


4- Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan terlemeyi (yoğuşma) önlüyor. 


5- Betonun içindeki demirlerin paslanmasını engeller, binanızın depreme karşı dayanıklılığını koruyor. 


6- Yaşam alanları içersinde dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturuyor. 


Isı yalıtımı maliyeti nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön