27 / 04 / 2024

Isı yalıtımının önemi nedir?

Isı yalıtımının önemi nedir?

Isı yalıtımının önemi nedir?: Isı yalıtımının en önemli sağladığı avantaj yüzde 50' lere varan enerji tasarrufu oluyor. Isı yalıtımı ayrıca binaların dıştan estetik bir görünüme kavuşmasını sağlayarak evlerin değerini de artırıyor...




Isı yalıtımının önemi nedir? sorusuna geçmeden önce biraz ısı yalıtımının ne olduğundan bahsedelim:

Isı doğası gereği sürekli hareket halindedir. Yüksek sıcaklık sürekli düşük sıcaklık bölgesine doğru hareket eder. Dolayısıyla arada bir sıcaklık farkı oluşur. İşte aradaki bu sıcaklık farkını dengelemek için yani ısı akışını yavaşlatmak için yapılan işlem ısı yalıtımı işlemidir.


Yukarıdaki bilgiden yola çıkarak kış aylarında meydana gelen ısı kayıplarını ve yaz aylarında meydana gelen ısı kazançlarını azaltmak için yapılan işlemlerin ısı yalıtımı olduğunu söyleyebiliriz. Kışın üşümemek için kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.


Isı yalıtımının önemi nedir? diye soracak olursanız ısı yalıtımının öncelikle enerji tasarrufu sağladığını söyleyebiliriz.

Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak daha konforlu ortamlarda yaşamak amacıyla tercih ediliyor. Bu çerçevede ısı yalıtımı, binaların dışarıya veya garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlerine bakan duvar, çatı, döşeme, cam, doğrama ve tesisatlarına uygulandığında istenilen sonucu verir.


Bir başka deyişle, bina sakinlerinin daha az enerji kullanarak ısınması veya serinlemesi ve dolayısıyla çevre kirliliğinin azaltılmasının sağlanması, binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; farklı sıcaklığa sahip yaşam alanları ile çevresi arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir. Isı yalıtımının önemi nedir? sorusu kapsamında verdiğimiz bu bilgilerin aydınlatıcı olduğunu düşünüyoruz...



Binalarda mantolama zorunlu mu?
Bina mantolama nedir?
Isı yalıtımının teknolojik önemi!
Dış cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?
Çatı ısı yalıtımı nedir?
Evlerdeki ısı yalıtımının önemi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön