06 / 05 / 2024

Evlerin vazgeçilmez ürünü... Markete gittiğinizde sepete ilk onu koyun. Zam üstüne zam gelecek

Evlerin vazgeçilmez ürünü... Markete gittiğinizde sepete ilk onu koyun. Zam üstüne zam gelecek

Evlerin vazgeçilmez ürünü olarak bilinen bir ürün hakkında flaş gelişmeler yaşanıyor. Vatandaşların mümkün oldukça bu ürünü evlerinde bulundurmaları tavsiye edildi. Çünkü zam üzerine zam gelecek.



Evlerde vazgeçilmez ürünlerden biri olarak pirinç görülüyor. Pirinç şu anda vatandaşların neredeyse hemen hemen her yemekte yanında ya da ana yemeğe eklediği bir ürün olarak biliniyor. Vatandaşların bu kadar sık kullandığı bir ürün hakkında flaş gelişme yaşandı. Markete gidenlerin sepete ilk pirinci koymalarının çok faydalı olacağı değerlendiriliyor.Çünkü bu gidişle pirince yeniden zam gelecek. 

Pirinç fiyatları, en büyük ihracatçı Hindistan'ın kısıtlamalarından sonra küresel arza ilişkin artan endişeler arasında yaklaşık 15 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Uzmanlar, Güneydoğu Asya'daki olumsuz hava koşullarının mahsul üretimini daha da etkileyebileceğini söylüyor.

Tayland Pirinç İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre, Asya'da ölçüt olan Tay beyaz yüzde 5 kırık pirincin fiyatı, 2008 yılından bu yana en yüksek seviye olan ton başına 648 dolara sıçradı.

DÜNYADA HAYATİ BESİNLERDEN BİRİ OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Artış, dünyanın önde gelen pirinç ihracatçısı Hindistan'ın temmuz ayı sonlarında basmati olmayan beyaz pirinç sevkiyatlarına kısıtlamalar getirmesinden sonra geldi. Hindistan hükümeti, hareketi 2022'den bu yana yüzde 30'dan fazla artan yerel pirinç fiyatlarını ülke içinde azaltma girişimi olarak açıkladı.

Ancak, pirinç milyarlarca insanın beslenmesi için hayati önem taşıdığı için yasak, küresel gıda piyasalarında daha fazla enflasyon endişelerini tetikledi.

GELMEYEN YAĞIŞLAR DA FİYATLARIN ARTMASINDA ETKİLİ OLACAK 

Pirinç arzına yönelik en son tehdit, ülkenin El Nino'nun başlamasıyla birlikte daha kuru koşullara hazırlanırken yetkililerin çiftçileri daha az suya ihtiyaç duyan ekinlere geçmeye teşvik ettiği, dünyanın en büyük ikinci nakliyatçısı olan Tayland'dan geliyor.

Verilere göre, 2015-16 hasat yılında bir önceki El Nino, Tayland'ın pirinç ekim alanını ve yıldan yıla pirinç üretimini yüzde 16 azalttı. Gro veri tabanına göre, ülkenin pirinç yetiştirilen bölgelerinde bu yılki toplam yağış miktarı geçen yılki seviyelerin yüzde 23 altında seyrediyor.


Geri Dön