10 / 05 / 2024

Evrenseki Kültürevi 5 bin 500 metrekarelik alan üzerinde yükseliyor!

Evrenseki Kültürevi 5 bin 500 metrekarelik alan üzerinde yükseliyor!

Manavgat İlçesi’ne bağlı Evrenseki Beldesi’nde Evrenseki Belediyesi’nin hayata geçirdiği Kültürevi, bölgede bir kaç yüzyıllık yaşamın örneklerini sunuyor. Haftanın 7 günü açık olan Kültürevi’ne turistler ve öğrenci grupları büyük ilgi gösteriyor.




Teknoloji’nin geliştiği ve istenilen her türlü bilgiye birkaç dakikada ulaşılabilen günümüzde Evrenseki Belediyesi tarafından oluşturulan Kültürevi, 5 bin 500 metrekarelik bir alanda, bölgede yaşayan insanların ve yörüklerin yüzlerce yıllık tarihine ışık tutacak araç ve gereçleri sergiliyor.

 

Evrenseki Kültürevi, hem 180 bin yatak kapasitesiyle Türk turizminin en büyük destinasyonu olan Manavgat’ta tatil yapan turistlere hem de çocuklara ve gençlere atalarının kültürünü ve yaşayışını tanıtmak hedefini güdüyor. 


Evrenseki’de eski ilkokul binasına ilavelerin yapılmasıyla oluşturulan Kültürevi’nde bir yanda, bölgede 100 yıl önce kullanılan karasaban sergilenirken, diğer taraftan zeytinyağı ve susam yağı makineleri yer alıyor. Bir tarafta, içinde çadırı ve ağılıyla bir Yörük obası canlandırılırken, diğer tarafta geleneksel bir köy evinde yer alan beşikten, yatağa, kandile kadar her türlü eşya bulunuyor. Kültürevi’nde ayrıca bölgede yaşayan tahtacı denilen Türkmenlerle Abdalların’da yaşamı, yaptıkları işler, giydikleri kıyafetler yer alıyor. Kültür Evi’nde 10 asırlık Yörük-Türkmen hayatını anlatan eşya, giysi, tarım aletleri ve folklorik kültürü anlatan elbiseler bulunuyor. Bunların yanı sıra Kurtuluş Savaşı’nda kadınların verdiği mücadele canlandırılıyor. 


Kültürevi’nde yer alan yaklaşık 2 bin parça araç ve gereç vatandaşlar tarafından bağışlandı. Kültürevi’nin kurucusu Türk Kültürü Araştırmacısı Hüseyin Kök, Manavgat, Serik, Antalya, Alanya, Beyşehir, Korkuteli gibi çevrede bulunan ilçeler ve illeri neredeyse köy köy dolaşarak topladığını belirtiyor. Bunun yanı sıra çeşitli görevliler tarafından verilen hediyelerde müzede sergileniyor. Bu eserler arasında Antalya eski valililerinden, (şimdi Erzurum Valisi) Dr. Ahmet Altıparmak’a Doğu Türkistan’da hediye edilen ve Türk Müziği çalgılarının işlendiği bir halı ve kartal kanadından yapılma 250 yıllık üflemeli bir çalgıda yer alıyor. 

Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut, Kültürevi’nin hemde bölgede yer alan turizm potansiyeli dolayısıyla turistlerin Türk Kültürü’nün daha iyi tanımalarını sağlamak hemde çocuklara ve gençleri eskiden dedelerinin ninelerinin yaşamını daha iyi tanımalarını hedeflediklerini kaydetti. Bölgedeki ilk ve ortaöğretim kurumlarından öğrencilerin sıklıkla Kültürevi’ni ziyaret etmesinden memnun olduğunu belirten Recep Barut; “Burada öğrenciler kendi kültürlerini tanıyorlar” dedi. Başkan Barut; kültürümüzü geleceğe taşımak noktasında ve tarih şuurunu gençlere kazandırılması konusunda Kültürevi’nin önemli bir katkısı olduğunu ifade etti.


Evrenseki’nin Türkiye’nin yıldızı giderek parlayan turizm merkezlerinden biri haline geldiğini ifade eden Barut; beldelerinde bugün itibariyle 22 bin yatak kapasitesine ulaşıldığını kaydetti. Son yıllarda alternatif turizmin gündemden düşmediğini kaydeden Barut, “Alternatif turizm denilince kültür turizmi insanların aklına geliyor. Bölgemize gerek normal tatil gerekse kültür turizmi amacıyla gelenlere kültürünü tanıtarak bölge turizmine katkı sağlamak istiyoruz” dedi. Holiday Check gibi turizm değerlendirme sitelerinde yazılanların kendilerinin memnun ettiğini ifade eden Başkan Barut; “Bölgede bulunan otellerin misafirlerini buraya getirsin. Bazı otellerimiz Kültürevi’nin kataloglarına koymaya başladı” diye konuştu.


Kurucu Hüseyin Kök’te, Kültürevi için 4 yıldır çalıştıklarını ifade ederek, içeride bulunan araç ve gereçlerden örnekler verdi. Hüseyin Kök, kendilerine bağışlanan eserlerin sergilenmesinin yanı sıra Kültürevi’ne insanların yaşamlarının da canlandırıldığını kaydetti.


Haftanın 7 günün açık olan Kültürevi’nde günün her saati bir öğrenci ve kış ayı olmasına rağmen turist gurubunu görmek mümkün. Kültürevi’nin gezen turistler, gördükleri eserleri hayranlıkla incelerken, bazılarıda bizzat Başkan Recep Barut’a teşekkür ediyor. Öğrencilere ise yetkililer ve öğretmenleri tarafından araç ve gereçler ayrıntılı bir şekilde tanıtılıyor. 


Antalya Akdeniz Haber


Geri Dön