29 / 04 / 2024

Eylül'de satılan konut sayısı yüzde 22,9 geriledi! Konut satışları neden düşüyor? 

Eylül'de satılan konut sayısı yüzde 22,9 geriledi! Konut satışları neden düşüyor? 

Türkiye'de konut satışları son üç aydır düşüyor. Geçen Cuma açıklanan verilere göre Eylül ayında satılan konut sayısı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 22,9 geriledi ve 113 bin 402 oldu. Peki konut satışları neden düşüyor? İşte konut satışlarıyla ilgili merak edilenler...



H. Bader Arslan, ilk 6 ayda rekor düzeye ulaşan satışların temelindeki iki nedene değindi. "Birincisi, enflasyonun altına inen faizlerin, mevduata temayülü zayıflatması ve buradan kayan fonların konut piyasasına girmesi. İkincisi ise sürekli artan fiyatların konut alımını bir yatırım aracına çevirmiş olması" ifadelerini kullanan Arslan, konut satışlarının şimdi neden düştüğünü de açıkladı.

Eylül de satılan konut sayısı yüzde 22,9 geriledi! Konut satışları neden düşüyor? 

KONUT SATIŞLARI NEDEN DÜŞÜYOR? 

"Gerilemenin en önemli nedeni konut kredisi kullanmanın zorlaşmış olması" diye konuşan arslan, kredi faizlerinin yüksek olmadığını fakat bankalarca tahsis edilen kredi miktarının son derece düşük olduğunu belirtti. 

Arslan, "Haziranda toplam satışlar içinde ipotekli satışların payı yüzde 27 iken, Temmuz’da yüzde 20’ye, Ağustos’ta yüzde 18’e ve Eylül’de yüzde 15’e geriledi" diye konuştu ve satışlardaki düşüşün diğer bir sebebinin de fiyatlardaki yükseklik olduğuna dikkat çekti. 

"TCMB verilerine göre 2021 Temmuz’unda 185 olan konut fiyat endeksi, bu yılın Temmuz’unda 507’ye çıktı. Yani ülke genelinde 1 yıllık konut fiyat artışı yüzde 173" açıklamasında bulunan Arslan, stanbul, Edirne, Tekirdağ, Muğla, Antalya ve Mersin illerindeki fiyat yükselişlerinin daha da yüksek olduğuna vurgu yaptı. 

Eylül de satılan konut sayısı yüzde 22,9 geriledi! Konut satışları neden düşüyor?  

Mevcut fiyat seviyelerinin birçok kişi için ev almayı imkansız hale getirmeye başladığının altını çizen H. Bader Arslan, Eylül'deki düşüştei Sosyal konut projesinin bir payı olabileceğinin de altını çizdi. Arslan, yazısını "Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmadan haftalar önce ipuçları ve ön bilgileri gelmeye başlayan projelerin, konut almayı düşünenlerin taleplerini bir süre ertelemelerine neden olması mümkün" ifadelerini kullanarak tamamladı.

Konut satışları Eylül'de sert düştü! 2022 Eylül'de 113 bin 402 konut satıldı!

7 maddede konut satışlarında yaşanan düşüşün nedenleri! Uzmanlar açıkladı!

Konut satışında Rus fırtınası! Ruslar Eylül'de Türkiye'den 1.196 adet konut satın aldı!


Geri Dön