29 / 04 / 2024

İstanbul'da açılan şirket sayısı yüzde 17 arttı!

İstanbul'da açılan şirket sayısı yüzde 17 arttı!

Türkiye'de ve ekonominin kalbi İstanbul'da açılan şirket sayısı yüzde 17 civarında arttı. Ekonomik canlanmanın göstergesi olarak görülen şirket sayısındaki artış, İstanbul'un önde gelen ticaret ve sanayi sitelerine de hareket getirdi...  



Türkiye'de ve ekonominin kalbi İstanbul'da açılan şirket sayısı yüzde 17 civarında arttı. Ekonomik canlanmanın göstergesi olarak görülen şirket sayısındaki artış, İstanbul'un önde gelen ticaret ve sanayi sitelerine de hareket getirdi...

RAHİME BAşž UçAR

EKONOMİ canlanıyor mu, canlanmıyor mu Bu sorunun yanıtını bulabilmek için birçok parametreye bakmak gerekiyor. Ekonomistler, bu parametrelerden birinin de açılan ve kapanan şirket sayısı olduğunda hemfikir...

İTO'nun (İstanbul Ticaret Odası) açıkladığı son verilere göre, 2010'da İstanbul'da 39 bin 597 şirket açıldı. Bu rakam, global krizin en yoğun hissedildiği 2009'a göre yüzde 17.31 artış demek.

TOBB'un (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) verilerine göreyse geçen yıl aralık ayında Türkiye'de yeni şirket kuruluşunda adeta patlama oldu. Aralık 2010'da bir önceki aya göre yeni kurulan şirket sayısında yüzde 45.22 artış kaydedildi. Kapanan şirket sayısı ise artış aynı dönemde yüzde 12.56 ile sınırlı kaldı. Yıl genelinde Türkiye çapındaki şirket sayısı artışı, İstanbul'la benzerlik gösteriyor. 2010'da 50 bin 423 yeni şirket kuruldu. Bu rakam 2009'da 43 bin 239'du...

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, '2010 yılında 2009'a göre yüksek sayılabilecek yüzde 17.31'lik artış ciddi bir canlanmanın göstergesi. Ekonomik verilerin yanı sıra şirket sayısındaki artış da hızlı büyümeyi teyit ediyor. Birbiri ardına açılan şirketler aynı zamanda Türk özel sektörünün azmini ve dinamizmini de ortaya koyuyor' diyor.

Geçen yıl yeni kurulanlar arasında 18 bin 858 ile şahıs firmaları ilk sırayı aldı. Onu 18 bin 69 ile limited şirketler izledi. 2010'da 2 bin 242 de anonim şirket kurulduğunu belirtelim.

Net şžirket Artışı
Aslında ekonomideki değişim dinamiklerini okumak için sadece kapanan ya da açılan şirket sayısına değil net rakama bakmak gerekiyor. Bunu ise kapanan şirket sayıları ortaya koyuyor. Geçen yıl İstanbul'da 39 bin 597 şirket açılırken, 14 bin 318'i de kapandı. Bu da bir önceki yıla göre kapanan şirket sayısında yüzde 5.54 azalış demek. Net şirket rakamı açılan şirket sayısından kapanan şirket sayısı çıkarılarak bulunuyor. 2010'da İstanbul'da kapanandan 10 bin fazla yeni şirket açıldı. Açılan şirket sayısının ekonomideki canlanmaya katkısının olup olmadığını anlamak içinse ticaretin ve sanayinin organize olarak yapıldığı bölgelere bakmak gerekiyor. Dudullu'daki IMES Sanayi Sitesi'nde 1985'ten beri küçük ve orta ölçekli işletmeler çalışıyor. Buradaki işletmeler Türkiye'deki orta ve büyük ölçekli sanayinin makine ve yedek parça ihtiyacının önemli bir bölümü karşılıyor.

100 ila 1000 metrekarelik birimlerin bulunduğu İMES'te halen bin 150 işletme faaliyetlerini yürütüyor. İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Kemal Akar, ekonomik iyileşmenin İMES'te de belirtilerini gördüklerini söylüyor. Global kriz döneminde İMES'in doluluğunun yüzde 80'e düştüğünü belirten Akar, 'şžimdi ise sanayi sitemizde boş yer yok. Krizden kapanan şirketler yeniden açıldı. 1.150 işletme faaliyetlerini sürdürüyor. 2010 yılı öncesinde 8 bin civarında olan istihdamımız 12 binlere ulaştı. şžu an İMES'te 350 işçi açığı bulunuyor, işletmeler nitelikli çalışan arıyor' diyor.

GÜçLÜ SERMAYELİ şžİRKETLER
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve çınarlı Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah çınar, şirket sayısının ekonomiye ilişkin tek başına sonuç vermeyeceğini düşünüyor. 'Açılan ve kapanan şirket sayısı ancak yan göstergelerle birlikte yorumlandığında ortaya sağlıklı sonuçlar çıkar' diyen çınar, değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor:

'Krizin başladığı dönemde açılan şirket sayısında da kapanan şirket sayısında da büyük bir artış vardı. İnsanlar işlerini sıfırladıkları için eski şirketlerini kapatıp yenilerini açıyorlardı. şžimdi ise açılan şirket sayısı kapanan şirket sayısının iki katı. Bu olumlu bir gösterge. Öte yandan, 2010'da bir önceki yıla göre açılan anonim şirket sayısında da yüzde 20 artış var. Bu da patronların daha sermayeleri güçlü şirketller kurduklarını gösteriyor. Artık girişimcilerimiz ortaklık yaparak şirketleşiyor. Bu onların daha kurumsal davranmaya başladıklarını gösteriyor.'

İkitelli'deki Giyimkent Kooperatifi'nde 2 bin 83 müstakil işyeri var. Giyimkent'teki çok katlı iki iş merkezinde ise 873 işletme faaliyet gösteriyor. Bu merkezde de ekonomik hareketlilik başlamış durumda. Giyimkent Başkanı Ömer Satır, doluluk yüzde 73'e ulaştıklarını belirtiyor. Giyimkent'e son iki haftada her gün 2 ya da 3 yeni şirketin yerleştiğini vurgulayan Satır, '2009'da doluluk oranımız yüzde 40 civarındaydı. şžimdi ise yüzde 73'e ulaştık. Yeni gelenlerin yüzde 60'ı tekstil dışındaki alanlardan ve yeni kurulmuş şirketler. Son dönemde Osmanbey, Merter ve Yeşildirek'teki üyelerimizin Giyimkent'te daha çok depo açtığını tespit ettik' diyor. Giyimkent'teki hareketlenme de son üç ayda kiralarda artışa yol açmış. 2010'da 165 metrekarelik bir işyeri 800 liraya kiralanabiliyordu. şžimdi aylık kira bedeli 1.100-1.200 TL'ye çıkmış durumda.

PERPA'DA HAREKETLİLİK
Perpa Ticaret Merkezi de İstanbul'da ticaretin nabzının arttığı yerlerden. Merkezde halen 4 bin firma faaliyet gösteriyor. Perpa Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü, merkezde son üç ayda açılan şirket sayısında yüzde 20 artış olduğunu söylüyor. 2011'de ciddi bir iş artışı bekleyen Yümlü'nün verdiği bilgeye göre Perpa'da boş yer çok azalmış.

Ticaret merkezinde, 25 ila 450 metrekare arasında değişen dükkanlar bulunu-yor. Yeni açılan firmalar, 12 banka şubesi ve ticaret sicil müdürlüğünün bulunduğu Perpa'yı ticari yaşam kolay olduğu için tercih ediyormuş.

TÜRKONFED: UMUTLUYUZ

TÜRKONFED (Türk Girişim ve iş Dünyası Konfederasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, açılan kapanan şirket istatistiklerindeki iyileşmenin son dönemdeki olumlu ekonomik gelişmeleri doğrular bir nitelik taşıdığı görüşünde. Aralık ayında sanayi üretiminde görünen sıçramanın ekonomideki dinamizmi yansıttığını düşünen Beysel, 'Ekonominin kazandığı bu ivmenin 2011 yılında istihdama da olumlu katkı yapmasını umut ediyoruz' diyor. TÜRKONFED'e üye 10 federasyona bağlı 105 sanayici ve işadamları derneği bulunuyor. Bunlara yaklaşık 10 bin KOB܎ niteliğindeki firma üye. Celal Beysel, TÜRKONFED üyelerinden de canlanma yönünde geri dönüşler aldıklarını belirtiyor: 'Üyelerimizin çoğu KOBI ölçeğinde işletmeler. Maalesef küresel kriz Türkiye'de en çok KOBI'leri etkiledi. 2010 bizim açımızdan yaraların sarılmaya başlandığı bir yıl oldu. 2011 yılından daha umutluyuz.'

Para

 


 

 


Geri Dön