Eymir Gölü çevresine ağaçlandırma zorunluğu geldi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Eymir Gölü'nün çevresindeki şahıs arazilerine yapılacak tesis ve konutlar için "ağaçlandırma" zorunluluğu getirdi...
Eymir Gölü çevresindeki özel mülkiyet alanlarında gerçekleştirilecek projelere en fazla 2 kat sınırı ve ağaçlandırma şartı koyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, günlerdir bazı çevreci gruplar ve meslek odaları tarafından gündeme getirilen Diplomatik Otel için de Çevre Etki Değerlendirmesi(ÇED) raporu talep etti.
SİT ALANI OLMASA DA KORUNUYOR
ODTÜ'nün ağaç katliamı ile gündemde olan Eymir Gölü ve çevresindeki şahıs arazileri de bakanlığın koruması altında. 2008 yılında Mülga Özel Çevre Koruma Başkanlığı 1/1000 ölçekli 46 bin 100 metrekarelik alanın imar planı onaylarken Çankaya Belediyesi parselasyon çalışmasını yaparak arazide hak sahibi olan vatandaşlara İmar Durum Belgesi verdi. Sit alanı olmamasına rağmen Eymir Gölü çevresindeki özel mülkiyet alanlarındaki yapılaşmalara bazı kriterler getiren bakanlık böylelikle göl ve çevresini korumayı amaçlıyor.
OTEL PROJESİNE ONAY ÇIKMADI
Özel mülkiyet alanına yapılması planlanan Diplomatik Otel projesini inceleyen bakanlık, projeye ruhsat onayı vermeyerek ÇED raporu istediği ortaya çıktı. Eymir Gölü çevresindeki arazilere eğitim, sağlık ve turizm tesisleri yapılmasına izin verilirken yapılacak olan tesislerin imar parseli toplamının yüzde 40'ına bölgeye özgü ağaçların dikilmesi şartı koyuldu. Bu alanlara konut yapılması halinde ise imar parseli toplamının yüzde 70'inin ağaçlandırılması gerekirken aksi takdirde iskân ruhsatı verilmeyeceği belirtildi.
EN FAZLA İKİ KATA İZİN VAR
2008 yılında getirilen kararla ayrıca göl çevresindeki özel mülkiyet arazilerinde yapılacak binaların en fazla iki katlı olması gerekiyor. Düşük emsal yoğunluğu verilen bölgede çok katlı yapılara onay çıkmıyor. Eymir Gölü etrafında bulunan özel mülkiyetteki arazilerde yönetmelik ve kanunlara uygun olarak örgün eğitim, sağlık ve turizm hizmeti veren tesisler yapılmasına izin veriliyor. ÇED Raporu; Şehirlerde gerçekleştirilen projelerin, proje gerçekleşmeden projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreçtir. Yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesidir.