02 / 05 / 2024

EYT çıraklık sigortasında flaş bir gelişme yaşandı! Bu kişiler EYT kapsamına girecek!

EYT çıraklık sigortasında flaş bir gelişme yaşandı! Bu kişiler EYT kapsamına girecek!

EYT’nin yasalaşmasından sonra 4 milyonu aşkın kişiye emeklilik yolu açıldı. 9 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olan çalışanlar ile borçlanma ile beraber başlangıcını bu tarih öncesine alabilenler için yaş şartı kaldırılmasıyla staj ve çıraklık sigortası için atılacak adımlar izleniyor.



9 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olan çalışanlarla beraber borçlanma yoluyla başlangıcını bu tarih öncesine alabilen kişiler için yaş şartı kaldırıldı. Bu düzenleme ile beraber staj ve çıraklık yapan vatandaşlar da beklenti içerisine girdi. İşte son gelişmeler...

MEVCUT SİSTEM NASIL?

Mevcut değişikliklere göre, staj ya da çıraklık için yapılan sigortalar sağlık sigortaları olarak primlendiriliyor. Yani, bu noktada emeklilik için lazım olan primler yatırılmıyor. Bu nedenle, şu anki mevzuata göre staj ya da çıraklık başlangıç olarak kabul edilmiyor. Aynı zamanda, burada ödenen primler de emeklilik için kullanılmıyor.

EYT çıraklık sigortasında flaş bir gelişme yaşandı! Bu kişiler EYT kapsamına girecek!

KİMLER İSTİSNA TUTULUYOR?

Takvim gazetesinin haberine göre, burada iki istisna bulunuyor. Avukatlar, sigortasız ilk 6 ay mahkemelerde, kalan 6 ay da avukat yanında olmak üzere toplam bir senelik staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesiyle beraber kuruma müracaat etmeleri durumunda bu süreleri borçlanabiliyor.

Bir senelik sürenin tümünü borçlanmak şart değil, ihtiyaç kadar da borçlanma yapılabiliyor. Staj annelere de bir ayrıcalık sağlıyor. Annelerin sigortası yapılmadan önce yaptığı doğumları borçlanamıyor.

Fakat staj ya da çıraklık sonrası doğan çocukları için borçlanma gerçekleştirebiliyor. Eğer staj ya da çıraklıkla sigortalı çalışmaya başlanılan süre arasında doğumlar yaşandıysa, bunlar borçlanıldığı zaman sigorta başlangıcını geri alabiliyor. Bu nedenle, yaş ve prim şartı da düşüyor.

İşte detaylar...


Geri Dön