Ekonomi

EYT formülü bekleyenler dikkat! 'Günsüz işe giriş' yapılanlar emekli olmak için nasıl bir yol izlemeli

EYT formülünün detaylarının ortaya çıkmasına  sayılı günler kaldı ancak hala durumu net olmayanlar bu kapsamda olup olmadığını bilmeyenler var. EYT için işe giriş tarihi çok önemli. İşe girişi yapılıp, prim yatırılmadıysa ne olur?Aralık ayında Meclise gelmesi beklenen EYT için geriye sayım devam ederken işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olup da primi yatırılmayanların durumlarını mutlaka tespit edip konuyu yargıya taşımaları gerektiğini ifade etti

Akşam Gazetesi'nin SGK Uzmanı Yazarı Okan Güray Bülbül EYT için gün sayanlara önemli bir uyarıda bulundu. Aralık ayında Meclise gelmesi beklenen EYT için geriye sayım devam ederken işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olup da primi yatırılmayanların durumlarını mutlaka tespit edip konuyu yargıya taşımaları gerektiğini ifade etti.

Bu durumu "günsüz işe giriş" olarak tanımlayan Bülbül, o dönem çalıştığı halde primi görünmeyenlerin dava açması gerektiğini belirtti. Bu kapsamda EYT bekleyenlerin işe ilgi giriş tarihini EYT'den kontrol etmeleri gerektiğini dile getiren Bülbül, 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmasına rağmen işe girişi görünüp primi görünmeyen kişilerin durumlarına göre SGK'ya başvuruda bulunmaları gerektiğini ya da dava açmaları gerektiğini belirtti.

1 günün bile çok büyük önemi var

Sosyal güvenlik sisteminde bir günün bile büyük önemi olduğunu kaydeden Bülbül, E-Devlette yalnızca sigorta girişinin değil prim ödemelerinin de görünmesi gerektiğini ifade etti. Bülbül, "Özellikle 90'lı yıllarda yalnızca giriş yapılıp prim yatırılmamış ise emeklilikte sorun yaşanabiliyor. Bu sorunun çözümü için mahkeme yoluna gitmek gerekebiliyor" ifadesini kullandı.

2004 yılına kadar işverenlerin SGK'ya işçinin önce işe giriş bildirgesini, daha sonra bordroları verdiklerini hatırlatan Bülbül, "Bu dönemde bordro vermemenin idari para cezası yüksek olmadığı için çoğu kez işe giriş olmasına rağmen bordro verilmemesi söz konusu oluyordu. Bu durum nedeniyle "günsüz işe giriş" adı verilen durum doğuyordu. Yani kişinin işe girişi var, ama adına ödenmiş herhangi bir prim yok. Bu durum maalesef emeklilik için sorun yaratıyor" ifadesini kullandı.

Günsüz işe girişte dava açmak şart

Çalışanlar için "günsüz işe giriş" durumunda dava açmak gerektiğini vurgulayan Bülbül, bu durumda önce SGK'ya buşvurmak ardından da dava açmak gerektiğini ancak öncelikle bu davanın EYT'den yararlanma konusunda avantaj sağlayıp sağlamayacağına bakılması gerektiğini dile getirdi. Normalde 5 yıllık süre geçmeden bu tür davaların açılması gerektiğini ancak Yargıtay'ın "günsüz işe giriş" durumunda işe giriş bildirgesinin verilmiş olmasının zaman aşımını ortadan kaldıracağı yönünde karar verdiğini belirtti. Bülbül, dava yoluna gitmeden sorunun çözülmesi için o dönemdeki bordro kayıtlarına ulaşılması gerektiğini sözlerine ekledi.

EYT'li olmadan prim günleri yanabilir! Sahte sigortaya dikkat

EYT'de sona yaklaşıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen tarih verdi! EYT ne zaman çıkacak? 

EYT bilmecesinde kritik konu. Binlerce işçiyi ilgilendiriyor