EYT'den yararlanmak için bu detaya dikkat! Hemen bakın yoksa bu şekilde emekli olmanız imkansız!
Bir yandan EYT'de başvuru yoğunluğu sürerken diğer yandan hala emekli olup olmayacağını bilmeyen vatandaşlar da bulunuyor. Özellikle de prim borcu olanlar bu sorunu yoğun bir şekilde yaşıyor. Peki prim borcu olan EYT’li ne yapmalı, nasıl bir yol izlemeli? İşte detaylar... Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir husus bulunuyor
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanunun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından yaş dışındaki emeklilik koşullarını tamamlayan kişiler EYT kapsamında emekli olabilmek için dilekçelerini vermeye başladı. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir husus bulunuyor. O da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) emekli aylığı bağlayabilmesi için kişinin kendi sigortalılığından dolayı prim borcunun olmaması gerekiyor.
Okuyucu sorularına cevap veren Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç bu konuyla ilgili gelen bir soruya şu cevabı vererek konu hakkında önemli detaylar verdi:
“Bu kural sadece prim borcu olan BAĞ-KUR’lular için değil, sizin gibi SSK’daki çalışma süresi tek başına emekli olmaya yeterli olup BAĞ-KUR prim borcu olanlar için de geçerlidir. Bu sebeple, SSK’daki prim günleriniz emekli olmak için yeterli olsa dahi BAĞ-KUR prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız.
Önceki yapılandırma kanunlarında dört ay içinde ödenmeyen BAĞ-KUR prim borçları silindi. Fakat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu gündeminde bulunan ve gelecek hafta görüşüleceği düşünülen yapılandırma kanun teklifinde BAĞ-KUR’luların prim borçlarının silinmesiyle ilgili bir hüküm yer almıyor.
Bununla beraber, prim borcunu peşin ödeyen kişiler için enflasyon farkının yüzde 90’ı silinerek ödeme kolaylığı sağlanacak. Kanunun gelecek hafta yürürlüğe gireceği tahmin ediliyor.
Yapılandırma kanunu kapsamında borç ödedikten sonra emeklilik başvurusu yapılabiliyor. Yapılandırma kapsamında borcunu mart ayı içinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yapıldığı zaman nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanır.
Yapılandırmanın gecikmesi durumunda emekli aylığında bir aylık kayba uğrama riski ortaya çıkarsa, yapılandırmayı beklemeden de prim borcu ödenebilir. Borcun tümü 2022 senesine ait olduğu için gecikme faizi yüksek olmayacaktır."
Emeklilik bekleyenler hemen bakın! İşte EYT'de dikkat edilmesi gereken 3 önemli konu!
EYT'de kadın ve erkeklerde prim kaç gün? Sigortalı süresi kaç yıl? İşte EYT şartlarının ayrıntıları
EYT başvurusu nasıl ve nereden yapılır? (e-Devlet EYT başvuru ekranı)
Bakan Bilgin'den EYT paylaşımı! EYT’de ilk maaş ne zaman yatacak? Depremzedeler faydalanabilecek mi?