Ekonomi

EYT hesapları sürüyor! Bunu yapanların maaşı yüzde 20 artış gösteriyor!

EYT’li vatandaşlar emeklilik hakkı kazanmasından sonra maaşlarını arttırmanın yollarını arıyor. Uzmanlar bu konuda açıklamalarda bulundu. İşte detaylar!Uzmanların hesabına göre bu yöntemleri uygulayanların maaşı yüzde 15-20 civarında artabilir

EYT'li vatandaşlar alacakları maaşı arttırmanın formüllerini aramaya başladı. Uzmanların hesabına göre bu yöntemleri uygulayanların maaşı yüzde 15-20 civarında artabilir. İşte haberin detayları…

EMEKLİ AYLIĞI YÜZDE 15-20 CİVARINDA ARTIŞ SAĞLIYOR!

Emeklilik planlaması yapan herkes emeklilik aylığını artırmanın formülleri harıl harıl arıyor. Emekli aylığı prime esas kazanç, çalışma süresi, yıl içerisindeki zamlar, enflasyon verilerine göre değişiyor. İsteğe bağlı sigorta, Bağ- Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık olanağı vermektedir. 2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SGK'ya geçmesi durumunda emekli aylığı yüzde 15-20 oranında artış sağlanıyor.

Bağ-Kur'da kadınlar 7200, erkekler de 9 bin gün prim ödemek zorunda olacaklar, SGK'da ise 5 bin-7 bin 200 gün prim ödenerek emekli olabilirler. SGK'da 8 Eylül 1999 yılı öncesi işe başlayan kişilerde 3600 günle emeklilik hakkı varken, Bağ-Kur'da en az 5400 gün prim ödemesi halinde emeklilik hakkı bulunmaktadır.

Emeklilik için 25 yıl, 9 bin gün şartını yerine getirmesine 3.5 yıl kalan Bağ-Kur'lu kalan 3.5 yılı yani 1261 günü prim ödemelerini SSK'lı olarak yaparlar ve tamamlarlarsa, emeklilik statüsünü SGK'ya çevirmiş olur. Böylece daha az prim ödeme ve daha yüksek emekli aylığı alma avantajı elde edilmiş olur. Emeklilikte aylığı artırma konusunda merak edilen kritik detaylar şu şekildedir:

EYT’Lİ OLANLAR EMEKLİ OLMAYIP ÇALIŞMAYA DEVAM EDERSE EMEKLİ AYLIĞI KESİLİR Mİ?

UZUN yıllar çalışmak, prim gün sayısının artması tek başına aylığı artırmaya yetmez. Brüt kazancın yüksek yatırılması önem taşıyor. Bildirilen matrah artınca emekli aylığı da yükseliyor. Emeklilik başvurusu yapılırken bakmak ile yükümlü eşle beraber çocuk sayısı da bildirilmelidir. Bakmakla yükümlü kişiler olması aylık bağlama oranını artırır.

EMEKLİ AYLIĞINI ARTIRAN PRİME BAKILARAK KAZANÇLARIN ETKİSİ YILDAN YILA DEĞİŞİYOR MU?

SGK'ya bildirilen prime göre kazanç emekli aylığını artırmada büyük önem taşımaktadır. Aylık hesabında, Ocak 2000 yılı öncesi, Ocak 2000 ile Ekim 2008 yılı arası ve bu tarihten sonrası olmak üzere üç önemli dönem vardır.

Duyan PTT’ye koştu! Kimliğinizi alıp hemen PTT’den paranızı alın! Ödemeler başladı!

2023 Ziraat Bankası promosyonu ne kadar? Hangi banka ne kadar promosyon veriyor?