EYT ile emekli olacaklar dikkat! Bu ayrıntıları gözden kaçırmayın! Yaş, prim, işten çıkarma...
EYT düzenlemesini bekleyen vatandaşların akıllarında yaş ve prim konusu ile ilgili farklı sorular bulunuyor. İşte ayrıntılar...
1972 doğumlu olduğunu belirten bir okuyucu, sigorta başlangıç tarihinin 15 Aralık 1911, prim gününün ise 660 olduğunu aktararak EYT'den yararlanıp yararlanamayacağını sordu.
Ekrem Sarısu, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıtta sigorta başlangıç tarihi itibarıyla EYT kapsamında yer aldığını belirtti. "Ancak 660 gün primle EYT’den yararlanacak bir durumunuz yok. Çünkü EYT yasası prim değil yaş avantajı getirecek" diyen Sarısu, okuyucusunun 4940 gün daha prim ödeyerek priminizi 5600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabileceğinin altını çizdi.
Ekrem Sarısu, açıklamasını "2940 gün daha prim ödeyip priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün" ifadelerini kullanarak tamamladı.
"Uzun vade ilk girişim SSK ve 1 Aralık 1996’ta oldu. Fakat benim fiili hizmet olarak son 7 yıl içinde sırasıyla 852 gün tarım Bağkur’una, 800 gün esnaf Bağkur’una ve son olarak 868 gün de SSK’ya prim ödemem var" açıklamasında bulunan başka bir okuyucu da bu kapsamda hizmet birleştirmesi yaparak SSK kapsamında emekli olup olamayacağını sordu.
Ekrem Sarısu, okuyucusuna verdiği yanıtta, primi ödenen son 7 yılda fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunduğuna dikkat çekti.
"Son olarak ödenen 2520 gün priminiz içinde SSK’ya fazla prim ödediğinizden, SSK şartlarıyla emekli olacaksınız" ifadelerini kullanan Sarısu, okuyucusunun 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarını beraber sağlayacağı tarihte SSK'dan emekli olacağını belirtti.
SSK girişinin 1997'de olduğunu ve 6400 gün primi olduğunu aktaran başka bir okuyucu ise Sarısu'ya "EYT yasası çıktığında kapsamında olanlar zorunlu olarak emekli edilecek mi? Belediyede KHK’lı olarak çalışmaktayım" sorusunu yöneltti.
Sarısu, EYT yasası çıkınca öncelikle gerekli şartları taşıyanların istekli emekliliklerinin söz konusu olacağını aktardı.
"696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye tabi taşerondan kamuda işçi statüsüne geçirilenler için; emekli hakkı kazananların iş sözleşmelerinin feshedileceğine dair özel düzenleme olduğu için EYT ile emeklilik hakkı elde ederseniz, iş sözleşmeniz fesih edilir" diyen Sarısu, emekliliğin talebe bağlı olduğunu, okuyucunun talep etmesi halinde emekli olacağını belirtti.
EYT yasasına sizin gibi 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kamuda taşerondan işçiliğe geçirilenlerin zorunlu emeklilik işlemlerinin isteklerine bırakılması ile iglili bir hüküm olursa, iş sözleşmesinin feshedilmeyeceğini vurgulayan Sarısu, "Hüküm bulunmazsa 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince emekliliğe hak kazanıyorsanız zorunlu olarak iş sözleşmeniz feshedilir" açıklamasında bulundu.
2016 yılında KHK ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ihraç edildiğini ve sonrasında takipsizlik aldığını belirten bir başka okuyucu, henüz iade olmadığını ve geçen zamanda sigortalı olarak özel sektörde çalıştığını aktararak, "Memuriyetteki prim gün sayısı ve özel sektördeki gün sayısı toplanarak mı gerekli gün sayısı tespit edilir? Memuriyetteki gün sayıları hesaplamaya dahil edilir mi?" sorusunu yöneltti.
Ekrem Sarısu, farklı sigortalılık statüsünde ödenen primlerin (hizmet süreleri) birleştirilerek, toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunduğuna dikkat çekti.