EYT ile kimler emekli olacak? Herkes bu sorunun yanıtını araştırıyor! İşte EYT'de yaş, prim ve gün detayları...
Yetkili isimlerden gelen açıklamaların ardından milyonlarca EYT'li, düzenlemelerin şartlarını merak ediyor. EYT ile kimler emekli olacak? Herkes bu sorunun yanıtını araştırıyor! İşte EYT'de yaş, prim ve gün detayları...
Posta Gazetesi köşe yazarı Ekrem Sarısu, Emeklilikte yaşa takılanlar yasası olarak bilinen EYT’nin 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanları kapsamasının beklendiğini belirtti.
1 Şubat 1997 tarihinden önce sigortalı olan bir vatandaşın da EYT kapsamında olduğunu ifade eden Ekrem Sarıdu, "Yaş aramayan bir yasa çıkarsa emekli olabilirsiniz" açıklamasında bulundu.
Ekrem Sarısu'ya bir okuyucusu "Sigorta başlangıcım 1 Eylül 2008. EYT’den yararlanabilir miyim?" sorusunu yöneltti. Sarısu bu soruya verdiği yanıtta, EYT düzenlemesinin ilk defa 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanları kapsayacağına dikkat çekti.
Okuyucusunun EYT kapsamında olmadığını dile getiren Sarısu, "Priminizi en geç 1 Ocak 2036’ya kadar 7200 güne tamamlamanız halinde, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz" açıklamasında bulundu ve 4600 gün prim ödemiş olması durumunda ise 61 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabileceğini belirtti.
14 Ekim 1978 doğumlu olduğunu belirten başka bir okuyucu ise Ekrem Sarısu'ya "SSK giriş tarihim 1998 olup 7325 gün prim ödemem var. EYT kapsamında mıyım?" sorusunu yöneltti.
Ekrem Sarısu bu soruya verdiği yanıtta, "Sigorta başlangıcınızı tarih (gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde, sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor" ifadelerini kullanarak okuyucusunun, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olduğunu vurguladı.
Primi yeterli olması sebebiyle okuyucunun, bundan sonra prim ödemese de 57 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabileceğini aktaran Sarısu, "EYT yasası yaş aramazsa, 2023 yılında 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz" diye konuştu.
1964 doğumlu olduğunu belirten başka bir okuyucu ise 1994 sigorta girişiyle SSK’ya 180 gün, 2002’de Bağkur’a bir yıl prim ödemesi olduğunu belirterek "Prim ödenmeyen boş günleri borçlanabilir miyim? İki doğumum var ama o zaman sigortam yoktu. Çıkan yasadan ben de yararlanabilir miyim?" sorusunu yöneltti.
Prim ödenmeyen boş günlerin borçlanılarak kazanılmadığına dikkat çeken Sarısu, okuyucusunun sorusunda verdiği yanıtta, "Henüz EYT yasası çıkmadı. Yılsonuna kadar çıkması bekleniyor. 1994’teki başlangıcınızdan dolayı EYT kapsamındasınız" ifadelerini kullandı ve EYT'nin sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayıp yaşı dolduramayanları kapsayacağını anımsattı.
Ekrem Sarısu bu kapsamda okuyucusunun sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlamasına karşın prim ödeme şartını sağlayamadığını dile getirerek, "Son 1260 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemek şartıyla toplam 3060 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz" yanıtını verdi.
Hesaplara her ay peş peşe tam 1.250 TL para yatacak! Bu paraları almayı sakın unutmayın! |