17 / 05 / 2024

EYT kanunu bu hafta çıkacak! İşte emeklilik dilekçesi vermek için en uygun tarih!

EYT kanunu bu hafta çıkacak! İşte emeklilik dilekçesi vermek için en uygun tarih!

EYT düzenlemesi bu hafta yasalaşacak. Bundan sonra bir iş yerinde çalışan EYT'liler için kritik 10 günlük süreç başlayacak. En uygun tarihte emeklilik dilekçesini vermeniz sizin yararınıza olacak.



Çalışan EYT'lilerin mevcut aylıklarının bölünmemesi için emeklilik dilekçesini 28 Şubat'ta vermeleri daha avantajlı. Akşam SGK Uzmanı Yazarı Okan Güray Bülbül, halen işte çalışmakta olan EYT'lilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiği ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Çalışan EYT'lilerin işyerinden ayrılmakla başlayıp 10 gün içerisinde dönmekle sonuçlanan bir süreci iyi yönetmeleri gerektiğini kaydetti. Güray'ın aktardığı bilgilere göre; bir işte çalışan EYT'lilerin ilk olarak yapması gereken şey, SGK'dan 'emekli olabilir' yazısı almak.

-Kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı günden sonra bu yazıyı almak için SGK'ya başvurmak gerekiyor. Bu yazı ile birlikte işverene istifa dilekçesini vermek gerekiyor. --Çalışan EYT'li için bu dilekçeyi 28 Şubat'ta vermek daha avantajlı. Çalışmayanlar için ise en kısa sürede sürecin başlatılması daha uygun.

-İstifa dilekçesinde; SGK'dan aylık bağlatmak için istifa edildiği ve kıdem tazminatı ile tüm işçilik alacaklarının ödenmesi talebinin belirtilmesi gerekiyor.

-İşverenin, işçinin işten çıkışını yapması gerekiyor. İşveren '08-emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle' kodu ile işçinin çıkışını yapması sonrası SGK'dan aylık talebinde bulunabilir.

-SGK, işten çıkış yapılmadan aylık bağlamadığı için işverenin bu talepleri hızlıca yerine getirmesi ve işten çıkışları bekletmeden yapması önemli.

-İşverenin işten çıkışı yapması sonra e-Devlet üzerinden aylık bağlatma talebinde bulunulabilir. Bunun için SGK il müdürlükleri ya da hizmet merkezlerine doğrudan başvurmak gereksiz.

- 28 Şubat 2023 itibarıyla işten çıkışı yapılan bir kişi, aynı gün SGK'dan aylık talebinde bulunabilir ve işveren de bu kişi için 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla yeniden SGDP'ye tabi olarak işe giriş yapabilir.

- EYT'li işçi aynı işyerinde 10 gün içerisinde yeniden çalışmaya başlarsa bu durumda işverene SGDP'nden 5 puan indirim sağlanacak. İşverenlerin, işten çıkıştan sonraki 10 günlük süreyi kaçırmamaları önemli. Bu kapsamda işverene 500 ile 3 bin 750 lira arasında destek sağlanacak.

-Çalışmayan EYT'lilerin 8 Şubat ile 28 Şubat'ta talepte bulunmaları arasında  fark yok.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön