30 / 04 / 2024

EYT tablosunda önemli değişiklikler yapıldı! 1999-2005 arası sigortalı başlangıcı olanlar için süreç 1 yıl!

EYT tablosunda önemli değişiklikler yapıldı! 1999-2005 arası sigortalı başlangıcı olanlar için süreç 1 yıl!

Son dönemlerde Türkiye'nin ana gündem maddelerinden biri olan EYT yasası şimdi yeni düzenlemeleri beraberinde getiriyor. 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalılık başlangıcı olan bireyler ve bu tarihten önce sigorta başlangıcı yapmış olanlar için emeklilikte yeni bir dönemin kapılarını açtı.



EYT düzenlemesi sayesinde milyonlara emeklilik imkanı doğdu. Şimdi ise dikkatler çıraklık deneyimi olan bireylere yönlendi. Eğer değişiklikler hayata geçerse çıraklık sigortası kaydı olanlar belirli süreçlerde borçlanarak prim alabilecekler. Bu yeni düzenleme çıraklık dönemlerini adeta uzun vadeli sigorta primi ödenmiş gibi kabul ederek işe başlama tarihlerini geriye taşıyacak.

Yeni düzenleme nasıl olacak, önceki düzenlemeden farkı nedir?

Mevcut düzenleme dahilinde staj ve çıraklık dönemlerinde bireyler için sağlık ve iş kazası sigortaları yatırılmaktadır. Fakat bu dönemler için emeklilik primi ödemesi yapılmamaktadır. Bu sebeple, staj ve çıraklık süreçleri, emeklilik hesaplamaları esnasında genellikle dikkate alınmamaktadır.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çıraklıkla ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Bilgin, stajyerlerin iş sözleşmesi olmadığını ve bu nedenle emeklilik için gerekli primlerin yatırılmadığını dile getirdi. Ancak çırakların durumunun bu kategoriden ayrı tutulması gerektiğine dikkat çekerek çıraklık konusunda yürütülen çalışmalara devam edileceğini belirtti.

Meclis'in yeni döneminde, çıraklık dönemleriyle ilgili önemli değişikliklerin yapılması bekleniyor. Eğer tahminler doğruysa, bu döneme yönelik borçlanma fırsatı sağlanabilir. Yapılacak olan bu düzenlemeyle çıraklık süreleri sigortalı hizmet süresi olarak sayılabilir.

 EYT tablosunda önemli değişiklikler yapıldı! 1999-2005 arası sigortalı başlangıcı olanlar için süreç 1 yıl!

İki istisna var

Avukat adayları, ilk altı ayını mahkemede geçirdikleri ve sonraki altı ayını bir avukatın yanında tamamladıkları toplam bir yıllık staj dönemleri için borçlanabilirler. Ayrıca staj veya çıraklık döneminin ardından anne olan kadınlar bu dönem sonrasında doğan çocukları için de borçlanma hakkına sahiptirler.

Yeni düzenleme kimleri kapsıyor?

Bu düzenleme sadece geçmişte çıraklık deneyimi olanlar için geçerli olmayacak. Yararlanmak isteyenlerin çıraklık sürecinde sigortalarının yapılmış olması ve prim ödemelerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu şartları taşıyanlar EYT yasasından faydalanma hakkına sahip olacaklar.

EYT'li olmayana kısmi yaş tablosu ortaya çıktı: 48,50,52,54 yaşında emeklilik fırsatı!

Bu kişiler için erken emeklilik fırsatı: 2000 sonrası sigortalılar yaşsız, EYT'siz erken emekli olacak! 

Bankalar arası yarış kızıştı, emekli promosyonları 2 katına çıktı! SSK'lı, Bağ-Kur'lu, EYT'liye ,9000, 10000, 12.000 TL


Geri Dön