03 / 05 / 2024

EYT'li olmayana kısmi yaş tablosu ortaya çıktı: 48,50,52,54 yaşında emeklilik fırsatı!

EYT'li olmayana kısmi yaş tablosu ortaya çıktı: 48,50,52,54 yaşında emeklilik fırsatı!

Erken emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaşın gündeminde kısmi emeklilik konusu yer alıyor. Erken emeklilik için en temel koşul 3600 prim gününü tamamlamaktır. İşte erken emeklilik fırsatına ilişkin tüm detaylar...



Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar yasasının yürürlüğe girmesinden sonra kısmı emeklilik konusu gündeme geldi. Erken emeklilik ülkede birçok çalışanın ortak hayali.

Fakat bu hedefe ulaşmak için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Erken emeklilik için en temel koşul 3600 prim gününün tamamlanması. Bu prim günleri memur, işçi ya da esnaf olarak çalışanlar için farklılık gösterebiliyor. Prim günleri tamamlandığında, kişi emeklilik hakkını kazanıyor. İşte erken emekliliğin yolları ve detayları:

 EYT li olmayana kısmi yaş tablosu ortaya çıktı: 48,50,52,54 yaşında emeklilik fırsatı!

1. 3600 Gün Koşulu:

Takvim'in haberine göre, emekli olabilmek için toplamda 3600 gün prim gününün ödenmesi gerekiyor. Fakat bu primlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na yatırılmış olması koşuluyla kabul ediliyor.

2. Sigorta Başlangıç yılı

3600 gün prim ödeme koşuluna ek olarak, sigorta başlangıç tarihinin 9 Eylül 1999 ya da daha önce olması şartı bulunuyor. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar için 3600 gün emeklilik hakkı tanınmıyor.

3. Yaş Koşulu

Yaş durumu, cinsiyet ve sigorta başlangıç tarihine göre farklılık gösteriyor. İşte bazı yaş haddi örnekleri:

9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar:

Erkekler için: 59 yaşında
Kadınlar için: 58 yaşında

9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar:

Erkekler için: 55 yaşında
Kadınlar için: 54 yaşında

 EYT li olmayana kısmi yaş tablosu ortaya çıktı: 48,50,52,54 yaşında emeklilik fırsatı!

Çocuk Borçlanması: Kadın sigortalı çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma fırsatı bulunuyor. Bu kapsamda her çocuk için 720 gün borçlanma hakkı tanınıyor. Böylece çalışan kadınlar için erken emeklilik mümkün olabilir.

Malulen Emeklilik: İş yapabilme kabiliyetini kaybedenler, yüzde 60 ve üzeri engelli raporu alarak malulen emekli olabilirler.

Mesleklerde Yıpranma: Ağır işlerde çalışan vatandaşlar için sigortalılık süresi ve prim günlerine eklenen günlerle erken emeklilik mümkün oluyor.

Askerlik Borçlanması: Erkek sigortalı çalışanlar için askerlik süreleri emeklilik yaşını geriye çekebilir ve prim kazandırabiliyor.

Kısmi Emeklilik: 3600 gün primi tamamlamış olan kişiler, yaş koşulunu karşılayarak kısmi emeklilikten faydalanabiliyor.

Anne ve Engel Durumu: Muhtaç derecede engelli çocuğu olan anneler, primlerinin dörtte biri eklenerek emeklilik yaşını düşürebiliyorlar. Aynı biçimde yüzde 40 ve üzeri engelli olanlar da erken emeklilik imkanına sahip oluyor.

Shelton Bowie'de yüzde 40 peşinatla 6+1 villa! Hemen teslim!

Ziraat Bankası'ndan müjde: Sıfır faiz, 84 ay vadeli 1 milyon TL verilecek! İşte başvuru şartları...

Gram altında 14 gün sonra her şey sil baştan değişiyor! Elinde gram altın olanlar acil bakın!


Geri Dön