Kent Haberleri

EYT’de Bağ-Kur’a geriye dönük kayıt hakkı! Bu iki kritik tarihe dikkat!

Bağ-Kur tescil affı için son dakika gelişmeler yakından takip edilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yeni adımlar atılıyor. Prim eşitliği gündeme gelirken tüm dikkatler tescil affına çevrilmiş durumda. Peki, EYT'de 2 bin öncesi Bağ-Kur'a geriye dönük kayıt hakkı verilecek mi? İşte detaylVergiden muaf sayılan kişilerin esnaf ve sanatkârlar (oda) siciline ya da yasa ile kurulu meslek kuruluşlarına kayıt tarihinden başlayarak Bağ-Kur'lu olması gerekiyor

Esnaf ve sanatkâr, vergi mükellefi olduğu tarihten itibaren Bağ-Kur'lu olmak zorunda olduğu biliniyor. Vergiden muaf sayılan kişilerin esnaf ve sanatkârlar (oda) siciline ya da yasa ile kurulu meslek kuruluşlarına kayıt tarihinden başlayarak Bağ-Kur'lu olması gerekiyor.

Başka bir deyişle; esnaf, kanuna göre; bu tarihlerden itibaren Bağ-Kur'lu kabul ediliyor ama geçmişte vergi mükellefi ya da meslek odasına ya da esnaf siciline kayıtlı olmasına rağmen bugün Bağ-Kur'lu yapılmayan çok sayıda esnaf ve sanatkâr olduğu biliniyor.

 

İKİ KRİTİK TARİH VAR

4 EKİM 2000 TARİHİNE DİKKAT

Esnafın geriye dönük kaydını engel olan iki tarih bulunuyor. Süresi içinde Bağ-Kur'a kayıt ve tescilini yaptırmayan vatandaşların geriye dönük tescil ve kayıtlarını önleyen birinci kanun 2 Ağustos 2003 tarihinde yürürlüğe girdi.

İşte detaylar...

4 Ekim 2000 tarihinden önce esnaf ve sanatkâr olmasına rağmen, 4 Ekim 2000 tarihinde Bağ-Kur'a kayıt ve tescilini yaptırmayan vatandaşların sigorta hak ve yükümlülüğünün 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılması hüküm altına alınmış oldu.

İKİNCİ MİLAT 2008 TARİHİNDE

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformuyla birlikte Bağ-Kur'a kaydını yaptırmayan esnaf ve sanatkarın sigortalılık hak ve yükümlülüğünün 1 Ekim 2008 tarihinden başlatılması hüküm altına alınmış oldu. Fakat 4 Ekim 2000-1 Ekim 2008 tarihlerindeki sürelerin kazanılması için de bir hak verildi.

 

EMEKLİLİĞİ UZATTI

Esas problem, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki dönemle ilgili. 1 Mayıs 1983 tarihinde Gelir Vergisi mükellefi olarak kasaplık yapar bugüne kadar Bağ-Kur'a kayıt ve tescil yaptırmayan 1964 yılında doğan Ali Bey, bugün başvurduğu zaman, sigorta hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılmış oluyor.

Ali Bey'in sigortası vergi mükellefi olduğu 1 Mayıs 1983 yılında başlatılmış olsaydı, çoktan emekli olacaktı.

Şimdi, 5400 gün primle 2024 yılında 60 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Bağ-Kur'un 1 Ekim 2008 yılından önce başlatılmaması, esnafın sosyal güvenlik hakkını elinden alarak mağduriyetine sebep oluyor.

Asgari ücret temmuz zammında yeni tablo! Tek tek hesaplandı! İşte yüzde 15-20-25-35 zamla alacağınız maaş hesabı!

90 bin taşeron işçiye kadro müjdesi! Hayaller gerçek oluyor! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Bu bankalar 36 ay vadeli 50 bin lira kredi veriyor! İşte bankaların ihtiyaç kredi faiz oranları...