06 / 05 / 2024

EYT'de kritik yaş sürprizi! Yaş sınırı 48'e kadar düşecek mi? Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! 

EYT'de kritik yaş sürprizi! Yaş sınırı 48'e kadar düşecek mi? Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! 

Kulislerde 50-52 yaş sınırıyla EYT’lilerin emekli edilmeye başlanabileceği gündeme getiriliyor. Fakat 48-50’ye çekilmesinin de sürpriz olmayacağının altı da çiziliyor. Kesin karar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilecek. İşte EYT'de son dakika yaş detayı...



EYT düzenlemesinin ardından ise ilk olarak sosyal güvenlik sisteminde aktif-pasif dengesi etkilenecek. NBu kapsamda hala 1 emekliye 1.8 çalışan düşerken, herhangi bir kısıtlama olmaksızın EYT düzenlemesinin yapılması halinde bu oranın 1.3’e kadar düşmesi hesaplanıyor. Sürdürülebilir bir sistem içinse söz konusu rakamın 3 olması gerekli. 

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; yapılan hesaplamalar kapsamında, normal koşullarda senede ortalama 378 bin kişi emekli olurken, EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından ilk sene toplamda 2 milyon kişi, izleyen yıllarda ise yıllık 1.5 milyon kişinin emekli olması hesaplanıyor. 

EYT de kritik yaş sürprizi! Yaş sınırı 48 e kadar düşecek mi? Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! 

Bu rakamlara göre EYT Düzenlemesi sistemi 5 sene süre ile etkileyecek. 14 milyona yaklaşan emekli sayısı sadece 1 senede 16 milyonu aşarken, 5 sene içinde 22 milyonu geçecek. EYT sonrası emekli olacak kişiler için ilk yılki kıdem tazminatı yükü 500 milyar Türk Lirası şeklinde hesaplanıyor. Bu sebeple  Kredi Garanti Fonu üzerinden işverenlere kredi sağlanacağı da duyuruldu. 

Ekonomi yönetiminin ise tüm bu maliyetler sebebiyle, bir yaş sınırlamasıyla EYT düzenlemesini getirmek istediği ifade ediliyor. 

EYT de kritik yaş sürprizi! Yaş sınırı 48 e kadar düşecek mi? Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! 

Önceki gün Beştepe’de yapılan toplantıda da tüm bu rakam ve maliyetlerin masaya yatırıldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı. 

Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda yaş sınırlamasına sıcak bakıldığının altı çizilirken, kararın pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda verilebileceğine dikkat çekiliyor. 

EYT ile ilgili çalışmaların Aralık ayı içinde tamamlanması da planlanıyor. 

Aralık ayı çocuk destek parası hesaplara yattı mı? 2022 çocuk desteği kimlere verilecek? İşte detaylar...

Altın fiyatları tozu dumana kattı! Elinde 1 gram bile altını olanlar acil bakın! 8 Aralık 2022 canlı altın fiyatları

Benzine 2 lira 13 kuruş, motorine 1 lira 89 kuruş indirim geldi! Opet, BP, Shell, PO, Total 8 Aralık 2022 fiyat listesi

Geri Dön