Ekonomi

EYT’de son durum ne? EYT şartları nedir? EYT’de yaş sınırı kalktı mı?

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemenin ayrıntıları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıkladı. İşte EYT detayları!Milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemenin nasıl olacağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı

EYT düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemenin nasıl olacağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

İşte bölüm bölüm EYT düzenlemesi..

EYT ŞARTLARI NELERDİR?

8 Eylül 1999 öncesi işe girişi yapılan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için ise 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekmektedir. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa takılmadan emeklilik hakkı kazanacak.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşlar, EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden faydalanamayacaklardır.

PRİM GÜNÜ EKSİK OLAN NE YAPACAK?

Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler için ise askerlik borçlanması yapabilirler. Bu sayede eksik günler tamamlanabiliyor.

SİGORTALILIK SÜRESİ DOLMAYANIN DURUMU NE OLACAK?

Prim şartını tamamlayan ancak sigortalılık süresini doldurmayanlar kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 bitince emeklilik hakkı kazanmış olacaklar.

EYT DÜZENLENMESİNDEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Prim ve sigortalılık süresini dolduranlar ile beraber bu sayı her yıl artacak.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR İÇİN DURUM NE OLACAK?

Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sigorta prim teşviki getirilecek. Böylece emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş olacak. Normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı kalmayacak.

KIDEM TAZMİNATI DESTEĞİ OLACAK MI, ALINACAKLAR MI?

Emekli olacakların hak kazandığı kıdem tazminatları için destek verilecek. Bu bağlamda Kredi Garanti Fonu desteği ile işverenlere kredi olanağı sağlanacak.

EYT'LİLER EMEKLİ MAAŞI İÇİN BANKA SEÇECEK!

EYT düzenlemesi ilk emeklilik hakkı elde edenler, ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-Devlet'ten ya da emeklilik işlemleri esnasında SGK'da seçebilecek. Bu şekilde EYT'linin emekli maaşı tercih ettiği bankaya yatırılmaya başlanacak.

EYT DÜZENLENMESİ NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?

Düzenlemenin Meclis'e sunulmasından sonra ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 tarihi olması beklenmektedir.

Toplu taşımada artık kullanamayacaklar! 65 yaş ve öğrenci kartı kullananlar için peş peşe açıklandı!

2023 market poşetine zam geldi mi? Market poşetleri kaç TL? 2023 market poşetlerine zam mı geldi? İşte detaylar!