29 / 04 / 2024

EYT'den emekli olup çalışanlar dikkat! Daha fazla maaş alabilirsiniz...

EYT'den emekli olup çalışanlar dikkat! Daha fazla maaş alabilirsiniz...

EYT'den emekli olan ama çalışmaya devam eden asgari ücretli çalışan normal uygulanan asgari ücretten 638 TL daha yüksek maaş alacak. Bu fark sebebiyle asgari ücretli EYT'li 9 bin 145 TL maaş alacak.



Emeklilikte yaşa takılanları (EYT’li) ilgilendiren yasa 3 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlararak yürürlüğe girmişti ve bu tarihten itbaren emekli olacak 2.2 milyon vatandaşın yoğun temposu başladı.

Yaklaşık 1.6 milyon vatandaş mart ayında emekli olmak için başvuruda bulundu. Bu başvurulan emekli adaylarının yüzde 80’i çalışmaya devam ediyor ve emekli olduktan sonra da çalışmak istiyor.

YÜZDE 5’LİK AVANTAJ !

Düzenlemeden yararlanan EYT'liler isterlerse özel sektörde çalışmaya devam edebilecekler. Çalışmayı bırakmayan EYT’li emekli 30 gün içinde işyerinde tekrar işe başlarsa işverene Sosyal Güvenlik Destek Primi ödenecek. İşverenler, yüzde 5 destek primi indirimi kazanacak.. Dolayısıyla çalışmaya devam edecek EYT’liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı olmuş olacak.


9 BİN 145 TL'YE ÇIKACAK!

Asgari ücretle çalışan EYT’li emekli  prim avantajıyla birlikte en az 638 lira daha fazla maaş alacak.  Böylece halen 8 bin 500 TL olan alan asgari ücretle çalışan, emekli olup çalışmayı bırakmazsa 9 bin 145 lira maaş almış olacak. Bu artışı işveren işçiye yansıtılmak zorunda olacak.

Asgari ücretten düşük ücretli işçi çalıştırılamayacağı için ve işçinin brüt maaşının 10 bin 8 liranın altında olmasına müsade edilmediği için işverenler SGK’ya işçi adına daha düşük prim aktarıp işçiye daha yüksek ücret ödeyecekler. Asgari ücretin üzerinde ücret alan vatandaşlar için ücret daha da artacak.


Geri Dön