03 / 05 / 2024

EYT'liler dikkat! Maaş, promosyon, kıdem tazminatı... Peş peşe açıklanan bu detayları sakın gözden kaçırmayın!

EYT'liler dikkat! Maaş, promosyon, kıdem tazminatı... Peş peşe açıklanan bu detayları sakın gözden kaçırmayın!

Emeklilikte yaşa takılanları (EYT) kapsayan düzenleme için sayılı günler kalırken, milyonlarca vatandaş cebine girecek maaşın da hesabını yapıyor. Peki EYT ile emekli olacakların cebine hangi ödemeler girecek? İşte EYT ile ilgili merak edilen  tüm detaylar ve peş peşe açıklanan son dakika gelişmeler



Mevcut durumda yatan prime göre kimin, ne kadar maaş alacağı SGK’nın uygulaması aracılığıyla görülebiliyor. Bunun için internet arama çubuğuna ‘uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/’ yazılması gerekiyor. 

Burada istenen bilgileri girdikten sonra yönlendirilen sayfada ‘Hesapla’ butonuna basarak aile yardımı dahil hakedilen emekli maaşı sorgulanabiliyor. 1 Ocak 2023 itibarıyla bu maaşların enflasyon farkıyla yüzde 18- 20 civarında yükseleceği öngörülüyor. Yani EYT’li yeni emeklinin cebine şu anda gördüğü emekli maaşından yüzde 20 daha fazlası girmiş olacak.

EYT liler dikkat! Maaş, promosyon, kıdem tazminatı... Peş peşe açıklanan bu detayları sakın gözden kaçırmayın!

CNN Türk'te yer alan habere göre; Şu anda bazı özel bankalar 3 yıl süreyle maaşı kendilerinden alma sözü veren emekli müşterisine 10 bin TL'yi bulan promosyonlar sunuyor. 

En yüksek promosyonu seçip, emekli maaşını o bankadan alması da EYT'linin cebine girecek tutarı artıracak. 

EYT liler dikkat! Maaş, promosyon, kıdem tazminatı... Peş peşe açıklanan bu detayları sakın gözden kaçırmayın!

SGK'DAN YAZI ALINMALI

Emekliliği hak eden EYT’linin önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuru yaparak ‘emekli olabilir’ dilekçesi alması gerekiyor. Sonra bunu işyerine ibraz ederek kıdem tazminatı ile yasal haklarını alarak, işten ayrılabiliyor. 

Sonra yeni bir sözleşmeyle aynı işyerinde isterse çalışmayı sürdürebilme hakkına sahip. Yani böylece, hem işyerinden hem de SGK’dan maaş alabilecek.

KIDEM TAZMİNATI NE KADAR? 

Kıdem tazminatı hesabında ise altı ve üst sınırlar mevcut. Taban tutar asgari ücretin brüt rakamına göre (şu anda 6 bin 471 lira), tavan rakam ise (şu anda 15 bin 371 lira) memur maaşına göre belirleniyor. 

Bu tutarlar asgari ücrete ve memur maaşına yapılan zam kadar yükseliyor. Yeni yıldan geçerli asgari ücrete yüzde 40-50 arasında zam yapılması gündemde. Bu nedenle EYT’den emekli olacak asgari ücretli çalışanın kıdem tazminatı da yaklaşık bu tutarda artacak. 

EYT liler dikkat! Maaş, promosyon, kıdem tazminatı... Peş peşe açıklanan bu detayları sakın gözden kaçırmayın!

Bazı sektörlerde iş yoğunluğu sebebiyle çalışanlar izinlerinin tümünü kullanamıyor. Bu nedenle, kullanılmayan izinler sonraki yıllara devredilerek birikiyor. Çalışan, işten her ne şekilde ayrılırsa ayrılsın biriken izinlerinin de ödemesini alıyor. 

İzin parası hesaplanırken net asgari ücret dikkate alınıyor. Örneğin, 5 bin 500 liralık asgari ücretle çalışmaktayken ayrılan bir işçiye 1 günlük izni için 183 TL ödeme yapılıyor. Bu kişinin 20 gün birikmiş izni olması durumunda tutar 3 bin 660 TL oluyor. 

1250 TL Aile Destek parası yattı mı? Aralık ayı aile destek ödemeleri ne zaman yatacak? 

Bu ilde yaşayan belediye personeli ve dar gelirlilere toplu konut geliyor! Sakın kaçırmayın!

Benzine 60, motorine 80 kuruş indirim geliyor! Sürücülere müjde! BP, PO, Opet, Shell 19 Aralık 2022 fiyat listesi

Bu bankalar resmen zincirlerini kırdı! Ziraat, Vakıfbank, Yapı Kredi ING, İş Bankası peş peşe açıkladı! Hemen bakın!


Geri Dön