Ekonomi

EYT'liler sevinçten dört köşe oldu! Nisan ayında dört ödeme birden alacaklar!

EYT düzenlemesi ile birlikte yaklaşık 2,2 milyon vatandaş emekliliğe hak kazandı. Mart ayında başvuran EYT’liler ilk maaşlarını bu ay içerisinde alacak. Tabii EYT’lileri maaşın yanı sıra nisan ayında bekleyen başka sürprizler de var…4,7 milyon kişiyi kapsayan EYT düzenlemesinden ilk etapta 2,2 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşmasının ardından prim gününü doldurup da yaş sınırını geçemediği için emekli olamayanlar sonunda hayallerine kavuştu. 4,7 milyon kişiyi kapsayan EYT düzenlemesinden ilk etapta 2,2 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Şu ana kadar ise şartları uygun olanlar içerisinden 1,5 milyon kişinin emeklilik için bavşuruda bulunduğu belirtildi.

Sabah Gazetesi'nin konuya ilişkin haberine göre Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yasal düzenlemenin ardından SGK'ya 1,5 milyonu aşkın başvuru yapıldı. Haberde, SGK çalışanlarının yoğun mesailer harcayarak başvuruda bulunan EYT'linin maaş bağlanma işlemlerini gerçekleştirdiğini belirtilirken, henüz emeklilik başvurusu ile ilgili işlemleri tamamlanmamış olan EYT'lilerin ise herhangi bir hak kaybına uğramayacakları kaydedildi.

İLK MAAŞ 17 NİSAN’DA ÖDENECEK

Habere göre, emeklilik işlemleri tamamlanan ve başvurusu onaylanan SSK adlı sosyal güvenlik kurumundan emekli olanlar 17 Nisan ile 26 Nisan tarihleri arasında maaşlarını alacak. Bağ-Kur'dan emekli olanlar ise ilk maaşlarını 25 Nisan ile 28 Nisan tarihleri arasında alacak. Haberde, bu tarihlere kadar aşırı yoğunluk sebebiyle maaş bağlanma işlemi gerçekleşmemiş olan EYT’lilerin ise herhangi bir hak kaybına uğramayacağı ve maaş ödemelerinin mayıs ayında yapılacağı kaydedildi.

Diğer yandan; mart ayında başvuran ve başvurusu onaylanan emekliler nisan ayı içerisinde emekli maaşı ve peşin ödemenin yanı sıra bayram ikramiyesi ve promosyon da dahil olmak üzere tüm haklarını alabilecek.

EYT’LİLERE YAPILACAK ÖDEMELER

Emekli maaşı: Mart ayında emeklilik başvurusunu yapan Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) emekli maaşları nisan ayı içerisinde ödenecek. Emeklilik işlemleri tamamlanan EYT’lilerden SSK’ya mensup olanların maaşları 17 Nisan ile 26 Nisan tarihleri arasında ödenecek.  Bağ-Kur'dan emekliliğe hak kazananların maaşları ise 25 Nisan ile 28 Nisan tarihleri arasında banka hesabına yatırılacak.

Bayram ikramiyesi: Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi emeklilere bayram ikramiyesi ödemesi yapılıyor. Bu yıl emeklilere ödenen ikramiye miktarı da bin 100 liradan 2 bin liraya çıkarıldı. 21 Nisan’da başlayacak Ramazan Bayramı öncesi emekli maaşı bağlanan EYT’liler de ikramiye imkanından yararlanacak. Dolayısıyla nisan ayında EYT’liler emekli maaşlarının yanı sıra bayram ikramiyesi de alacak.

Promosyon: EYT'liler emeklilik başvurusu yaparken emekli maaşının hangi bankaya yatırılacağını kendisi tercih ediyor. Bankalar da yaklaşık 2,2 milyon kişiyi kapsayan EYT maaş pastasından pay almak ve müşteri kazanmak amacıyla maaşlarını taşıyan emeklilere 10 bin liraya varan promosyon ödemesi yapıyor.