25 / 12 / 2024

Eyüp Bahariye Mevlevihanesi yatırımcı okulu oluyor!

Eyüp Bahariye Mevlevihanesi yatırımcı okulu oluyor!

İstanbul Eyüp'teki Bahariye Mevlevihanesi'nin bir bölümünde faaliyet gösteren Girişimci İş Adamları Vakfı “melek yatırımcı” ağı kurdu.



Vakıf, yıl sonuna kadar 20 yatırımcı sayısına ulaşmayı hedefliyor. Eyüp'te 1800'lerin sonundan bu yana hizmet veren Bahariye Mevlevihanesi, girişimci yetiştiren bir okula dönüştü. Mevlevihane'nin bir bölümünde faaliyet gösteren Girişimci İşadamları Vakfı (GİV), kurduğu “melek yatırımcı” ağı ile genç girişimcilerin projelerini bekliyor. Vakıf ayrıca eğitim programları ile de gençlere girişimciliği öğretiyor. GİV Başkanı Mehmet Koç, yıl sonuna kadar kendi bünyesinde 20 yatırımcı sayısına ulaşmayı planlıyor. Türkiye'de halen girişimcilere destek veren 300 civarında “melek yatırımcı” bulunduğunu belirten GİV Başkanı Koç, “Gençler, fikrini iş dünyasının anlayacağı bir dile çevirmeli. Biz GİV olarak bu projeleri anlaşılır şekilde düzenlemeye yardımcı oluyoruz. Bahariye Melek Yatırımcı Ağı da, gelen projeleri dinleyerek yatırım yapıp yapmama konusunda karar veriyor. Biz zannediyoruz ki para işini çözersek girişimci olunur. Ama olmuyor” dedi.İşsizliğin çözümünün girişimcilik olduğunu vurgulayan Koç, şöyle devam etti: “Yüzbinlerce girişimciye ihtiyacımız var. Oysa kültürümüzde mantık şu: 'Aman çocuğum uzak dur. Riske girme. Adam gibi bir iş bul, sigortalı bir işe gir' diyoruz. Girişimcilik doğuştan olan bir şey değil, öğrenilebilir. Mezun olduktan sonra 2 bin lira maaşla ancak kredi kartı bağımlısı olunur. Bugün GİV olarak 400'e yakın üyemiz var. Temel hedefimiz gençliğin ve insanımızın girişimci olma cesaretini artırabilmek. Biz şimdi üniversitelerle çalışıyoruz. Ama liselilerle de çalışmak isterim. Çünkü birinin girişimciliğe meyli lisede bellidir. Üniversitelerle proje yarışmaları düzenliyoruz. Her ay başarılı olmuş bir işadamını getiriyoruz. Bazen de başarısız olmuş iş adamlarını getiriyoruz. Başarısızlığı ayıp olarak görmemek lazım.”


Vergi indirimi de var

GİV Başkanı Mehmet Koç, “melek yatırımcılığa” devlet tarafından vergi avantajı sağlandığını belirtti. Koç, şunları söyledi: “Devlet, 'Sen bana vergi verme, onun yerine bir genç girişime o parayı yatır. Ben onu vergi olarak kabul edeyim' diyor. Eğer TÜBİTAK ve KOSGEB'in destek verdiği bir proje ise yüzde 100'ü vergiden düşülüyor. Sıfır proje ise, yüzde 75'i vergiden muaf. Bu sistem ABD'de uzun yıllar yapıldı. ABD'de 300 bin adet “melek yatırımcı” ve 20 milyar dolarlık hacim var. Oysa Türkiye'de sayı 300. Ama kısa sürede binlere çıkar. Şu anda bizde her melek yatırımcının 1-2 tane genç girişimcisi var.”



Türkiye


Geri Dön