27 / 04 / 2024

Eyüp Sultan Türbesi restorasyon çalışması Mart'ta bitecek!

 Eyüp Sultan Türbesi restorasyon çalışması Mart'ta bitecek!

Cuma kandil ve bayram günleri çok sayıda aziyaretçi ağırlayan Eyüp sultan Türbesi'ndeki restorasyon, gelecek yıl Mart ayında tamamlanması hedefleniyor




Eyüp Sultan Türbesi, bu Ramazan ayında da kapalı kalacak olsa da ziyaretçiler asndukanın görülebildiği 'niyaz pencere'sinden' dualarını edebiliyorlar. 


Türbenin restorasyonunu yapan Hassa Mimarlık şirketinden yüksek mimar ve restoratör Hilmi Şenalp, yaptığı açıklamada, geçen yılın mayıs ayında başlayan restorasyon çalışmasında şimdiye kadar kubbeyi tamamladıklarını, zemin drenajını hallettiklerini, şu anda ise çini sökümünün devam ettiğini belirtti.



Şenalp, 300 yıldır ellenmemiş bir yapı üzerinde çalıştıkları için çok hassas davrandıklarını ifade ederek, 1920'lerde gerçekleştirilen büyük hırsızlık hadiselerinin ardından gelişigüzel çimento harcıyla binaya ilgisiz bazı parçaların yapıştırdığını, bu tür şeyleri ayrıştırmak için de özenle çalıştıklarını söyledi.


Şenalp, Eyüp Sultan Türbesi'nin tek seferde yapılıp bitmediğini, üç aşamada tamamlandığını vurgulayarak, bu nedenle farklı zamanlarda farklı konstrüksiyon yöntemlerinin kullanıldığını, çinilerin de devşirme usulü çeşitli yerlerden getirildiğini aktardı. Şenalp, “Edirne Sarayı’ndaki kıymetli çiniler, en değerli yerlerden biri olarak görülen Eyüp Sultan'a getirilerek, burada değerlendirilmiş” diye konuştu.



Restoratör Şenalp sözlerine şu şekilde devam etti:


Kuruldan projelerimiz çıkarsa Eyüp Sultan Türbesi'nin restorasyonu Mart 2013'e biter diye düşünüyorum. Hassas bir çalışma yürütüyoruz. ‘Bir defa yapılsın en azından 100 sene problem olmasın’ diye düşünüyoruz” diye konuştu.


Eyül sultan Türbesi


Hicret sırasında Hz. Muhammedi (SAV) evinde misafir eden sahabe Ebu Eyyub el-Ensari'nin mezarı, İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed'in hocası Akşem- seddin tarafından keşfedildi ve üzerine türbe yapıldı.


Türbe yaptırıldıktan 5 yıl sonra 1458 yılında Fatih Sultan Mehmed'in inşa ettirdiği Eyüp Sultan Camii ibadete açıldı. Türbe ve cami, 1766'da meydana gelen depremde büyük hasar gördü.


Türbe, 1. Ahmed, 3. Selim ve 2. Mahmud dönemlerinde onarım gördü. 1925'te türbeler, tekkeler ve zaviyeler kapatıldıktan sonra Eyüp Sultan Türbesi de kapatıldı ve 1950'ye kadar kapalı kaldı. 1950'de Bakanlar Kurulu kararı ile açıldıktan sonra hem insanların türbeyi rahat bir şekilde ziyaret edebilmeleri hem de 25 yıllık bakımsızlığından dolayı dönemin hükümeti tarafından kısmi bir restorasyona tabi tutuldu. Türbe yaklaşık 50 yıldır basit onarımlar haricinde ciddi bir restorasyona tabi tutulmadı.




Geri Dön