29 / 04 / 2024

Eyüpsultan Belediyesi, eski belediye binasını Hazine'ye devretti!

Eyüpsultan Belediyesi, eski belediye binasını Hazine'ye devretti!

Eyüpsultan Belediyesi, vergi borçlarını ödeyebilmek için eski belediye binasını Hazine'ye devretti. Arazinin ve belediye binasının değerlerinin, belediyenin borcundan fazla olması sebebiyle maliye hazinesine ait araziler takas edildi.



Eyüpsultan Belediyesi, daha önce İlim Yayma Cemiyeti'ne devrettiği tescilli eski belediye binasını vadesi geçmiş vergi borçlarını ödemek için geçen Nisan'da Hazine’ye devretti. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; belediyenin 14 milyon 938 bin Türk Lirası tutarındaki vergi borcu kapatıldı. Arazinin ve belediye binasının değerlerinin, belediyenin borcundan fazla olması sebebiyle maliye hazinesine ait arazilerin devri için takas yolu seçildi. Belediye, Hazine’ye devrettiği tescilli bina karşılığında Kemerburgaz ve Ağaçlı'da hazineye ait 5 adet parseli aldı. 27 Nisan'da arsaların tapusu belediye mülkiyetinin oldu. 

OYÇOKLUĞU İLE SATIŞ YETKİSİ VERİLDİ

Söz konusu araziler, Eyüpsultan Belediye Meclisi'nin mayıs ayı oturumlarında “satış yetkisi” amacıyla hızla gündeme getirildi. Yaklaşık 18 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin 9 bin metrekarelik kısmı imar planlarında “tarım arazisi” şeklinde belirtiliyor. 5 parselin satılması amacıyla belediye başkanına meclis oturumunda oyçokluğu ile yetki tanındı. Oylama esnasında bazı tartışmalar meydana geldi. 

Eyüpsultan Belediyesi, eski belediye binasını Hazine ye devretti!

“2 YILDIR ARSA SATMAYA DOYAMADINIZ”

Eyüpsultan Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Haydar İşkar, Nisan'daki oturumda borçlara karşılık tescilli belediye binasının takasedilmesine karşı durduklarını belirterek, “Hızlıca alındı ve satışa çıkarılıyor. Bu acelenin nedenini öğrenmek istiyoruz. Plansız bütçe yönetimi dolayısıyla kamuya borçlu durumda belediye.  Bu arsaları satıp borçlarını kapatmak istiyor. İnşallah adrese teslim satışlar olmaz. Eyüpsultan'ın en önemli kaynakları bu arsalar. Rayiç değerleri, yeni planlarla yeni fonksiyonlar eklendiğinde daha değerlenecek. 2 yıldır arsa satmaya doyamadı belediye” ifadelerini kullandı.

“BORÇ YİĞİDİN KAMÇISI”

AKP'li Meclis Üyesi Ahmet Hamdi Gürbüz ise konuya ilişkin yapılan eleştirilere şöyle cevap verdi:

“Eyüp'ün öz kaynaklarını başka yere kullanmıyoruz yine Eyüp'e kullanıyoruz. Satılan yerler arasında evet tarım arazileri de var. Satarken ‘bina yapılacak, başka bir fonksiyon gelecek' demiyoruz. Sadece belediye başkanımıza satış yetkisi veriyoruz. Belediyenin borcu var, inkar etmiyoruz. Borç yiğidin kamçısıdır. Hizmetin olduğu yerde borçlanma olacaktır. Kamu İhale Kanunu belli, hangi şekilde satılacağı belli. Şeffaf şekilde ihaleye talip olan herkes teklifini versin. Adrese teslim diye bir şey yok. En az yer satan belediyelerden biridir Eyüpsultan.”

Borçlu belediyeler, taşınmazlarını hazineye devrediyor!


Geri Dön