28 / 04 / 2024

Eyüpsultan imar planlarında İBB devre dışı kaldı iddiası!

Eyüpsultan imar planlarında İBB devre dışı kaldı iddiası!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Eyüpsultan'da yapacağı kültür merkezinin inşaatı için hazırlanan imar planlarında İBB'yi devre dışı bıraktı. 



Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eyüpsultan'da Hz.Halid Bulvarı üzerinde bulunan arazi için imar planları hazırlandı. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Vakıflar Genel Müdürlüğü, mevcut planlarda “kültürel tesis, çocuk tiyatrosu ve taşkın önlemli yapılaşma alanı” fonksiyonunda kalan yaklaşık 6 bin 250 metrekarelik alan için imar planı için teklif hazırladı. 

Parsellerin kültür merkezi yapılmak için 2 kat yapılaşma şartlarında “sosyal kültürel tesis” alanına alınması için öneri yapıldı. Teklif, 4 Şubat 2021 tarihli Eyüp Belediye Meclisi'nde alınan karar ile onaylandı. Plan değişikliği gereğinin yapılması için İBB Meclisi'ne iletildi. Plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin Temmuz ayı oturumları sırasında değerlendirildi. 

"İBB ve Koruma Kurulu devre dışı bırakıldı"

Değişikliğe yönelik İBB Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmede, söz konusu bölge planından yer alan “Koruma Kurulu kararı alındıktan sonra İBB'ce onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır” notunun iptal edilerek koruma kurulu ve İBB Başkanlığı'nın devre dışı bırakıldığına, bu yetkinin ilçe belediyesine verildiği aktarıldı.

Eyüpsultan imar planlarında İBB devre dışı kaldı iddiası!

Bu açıdan teklifin üst ölçekli imar planlarına, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na uymadığı ifade edilerek emsal teşkil edici ve hukuki açıdan yetkinin gasp edildiği dile getirildi. Plan değişikliği İBB Meclisi'nde CHP ve İYİ Parti gruplarının muhalefeti, AKP-MHP gruplarının oyları ile onaylandı.

Mülkiyet Vakıflar ve İBB'de 

Planlama alanında yer alan 4 bin 515 metrekare büyüklüğündeki 63 numaralı parsel, Hazreti Eyüp Vakfı ismine kayıtlı iken 2019 senesinde gerçekleşen düzeltme ile Fatih Sultan Mehmed Han-ı Sani Bin Murad Han (Ebu Eyyüb El-Ensari) Vakfı ve Sultan Mustafa Han-ı Salis Bin Sultan Ahmed Han Vakfı mülkiyetine devredildi. 

1602 metrekarelik 62 sayılı parsel ile 152 metrekarelik 15 sayılı parsellerin İBB'nin mülkiyetinde. 15 numaralı parsel üzerinde 1.derece korunması gerekli kültür varlığı olan hazire bulunuyor. Parsellerin şu an büyük kısmı çiçek serası, bir kısmı da açık otopark olarak faaliyette. 

Plan değişikliği neden yapıldı 

Plan değişikliğinin sebebinde  63 numaralı parselin gelir getirici nitelikte gayrimenkul olduğu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğu altındaki vakıf gayrimenkullerim en iyi şekilde kullanılması ile görevli olduğu kaydedildi.

Parselin kültürel tesis alanı- çocuk tiyatrosu niteliğinde olması sebebiyle bu hedefe uygun olarak kullanılamadığı aktarıldı. Kültür merkezinin, idarenin yatırım programı içinde bulunduğu belirtildi.

Gerekçede “Kültür merkezinin iç mekan tasarımlarında kat yüksekliklerinin kurulca ve ilçe belediyesince onaylanacak avan projesinde belirlenmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

 

Eyüpsultan Belediyesi, eski belediye binasını Hazine'ye devretti!


Geri Dön