28 / 04 / 2024

Fahiş kira artışı bir ekmek teknesini daha kapattı! Dükkan sahibi 5 bin TL kira bedelini 30 bin TL yaptı...

Fahiş kira artışı bir ekmek teknesini daha kapattı! Dükkan sahibi 5 bin TL kira bedelini 30 bin TL yaptı...

Aydın Didim’de sahibi ve ustasının bir kadın pide ustası olan Bahçivan Pide Salonu dükkan sahibinin mağduru oldu. Dükkan sahibi 5 bin liralık dükkana 30 bin TL kira istedi.



Aydın Didim’de eşi ve çocukları ile bu pide salonunu yıllardır işleten Selma isimli pide ustası dükkan sahibinin kendisinden 30 bin lira istediğini ve 15 bin lira teklif etmesine rağmen kabul edilmediğini anlattı. Selma usta da çareyi dükkanı kapatmakta buldu. İşte ayrıntılar...

OdaTV'den Salih Seçkin Sevinç, Selma ustanın kendisine instagram üzerinden yazdığını söyleyerek dükkan mağduru olduğunu şöyle anlattı: ''Geçen hafta bana Instagram üzerinden bir mesaj yazdı Selma Usta.

30 BİN TL KİRA İSTEDİ...

“Salih Abi merhaba nasılsın? Artık bu yaz gelirsen ben burada olmayacağım. Dükkanı kapatıyorum. İçindeki malzemeleri satacağım.”

Hayırdır, neden?” diye sordum.“Dükkan sahibi mağduruyum. Beş bin TL kira bedelim vardı. Otuz bin istedi. O fiyatı ödemek isteyenler varmış, öyle söylüyor. Onbeş bin TL önerdim. Onu da kabul etmedi.”

Geçen yıl yapılan zam üstüne bu yıl altı misli bedelde kira istemiş dükkan sahibi.“Peki ne iş yapacaksın, nasıl geçineceksin?” diye sordum.“Otellere iş başvurusu yaptım. Çalışmam lazım. Onlardan haber bekliyorum.” diye cevap yazdı.

Geçtiğimiz gün “dualiteli” isimli sosyal medya hesabında gazeteci Umut Kaşan’ın bir paylaşımını gördüğünü söyleyen Sevinç '' Fotoğrafta Bahçıvan Pide Salonu’nun tabelası vardı. Lokantasının camına “İşyerimiz Temelli Kapanmıştır” yazmış ve bana söylediğini hızlıca uygulamış Selma Usta.'' dedi. 

Umut Kaşan paylaşımının altına şunları yazmış; “Ne kadar üzgünüm anlatamam. Gerçek bir kadın emekçiydi. Çok da sağlam mücadele verdi. Ama kira ödüyordu. Bir gün geldi ödeyemem dedi. Sorumlular temelli kapanan işyerleri değil, güçlüyü koruyan, emekçiyi ezen bu bozuk düzeni, bozuk sistemi besleyenler olmalıdır. Kira artışlarına düzenleme ve çözüm getiremeyenler ‘İşyerimiz temelli kapanmıştır.’ Yazmak zorunda kalan esnaftan hangi yüzle oy isteyecekler?”  

Fahiş kira artışı bir ekmek teknesini daha kapattı! Dükkan sahibi 5 bin TL kira bedelini 30 bin TL yaptı...

5 KATI KİRA İSTEDİ!

Salih Seçkin Sevinç, yeni yıl itibari ile karşısına çıkan tek restoran kira vakasının bu olmadığı söyleyerek örnekler verdi. 

İstanbul Avcılar’da kuzu çevirme yapan ve Van kahvaltısı sunan Etovası yine fahiş kira artışı yüzünden bu matematik ile işin içinden çıkamayız diyerek havlu attı. Duyduğuma göre 60.000 TL olan kira için 300.000 TL civarında kira bedeli istenmiş.

Çekmeköy’de aynı yerde hizmet veren yılların esnafı “Karadeniz Lokantası” keza aynı şekilde “Mal sahibi kiramızı 75.000’den 300.000’e çıkarmak istedi, burada barınamayız artık” dedi geçenlerde oradan çorba almaya gittiğimde. Şu anda lokantayı ne yaptı tam bilmiyorum. Ama artık orada olmadıklarına eminim.

Salih Seçkin Sevinç, iş yaptığı halde fahiş kira artışı yüzünden kapanan restoranların sayısı bir düzenleme yapılmaz ise hızla artacaüını söyleyerek ''Evine ekmek götüren birçok insan işsiz kalacak.

Yeni yıla girmeden hemen önce “harbiyiyorum” sosyal medya hesabımda bu konuya dikkat çekmiş ve girişimcilere bu yıl sakın kira yükü altına girip de restoran açmayın diye özellikle uyarıda bulunmuştum.'' ifadelerini kullandı.

'Rektörlük lojmanı' diye lüks villa kiraladı! Kirasını üniversite ödedi! Rektör tahliye kararına rağmen evi boşaltmıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı! Yüzde 25 kira zam sınırı kalktı mı?


 


Geri Dön