Fahiş kira ev fiyatlarına çözüm kentsel dönüşüm!
Hürriyet Gazetesi'nden Deniz Sipahi, bugünkü köşe yazısında Türkiye genelinde konut fiyatlarını ve kentsel dönüşüm çalışmalarını kaleme aldı.
Hürriyet Gazetesi'nden Deniz Sipahi, bugünkü köşe yazısında Türkiye genelinde konut fiyatlarını ve kentsel dönüşüm çalışmalarını kaleme aldı. İşte Sipahi'nin o yazısı...
Son zamanlarda hem ev fiyatlarında ve kiralarda da büyük artışlar yaşanıyor. Örnek olarak İzmir’de meydana gelen son depremden sonra bazı bölgelerde fiyatlar ikiye, hatta üçe katlandı. İstanbul’daki artışlarda da durum farklı değil. Pandemi öncesiyle bugün arasındaki fiyatlar arasında bir uçurum bulunuyor.
Fiyatlar düşer mi bilinmez fakat daha fazla yükselmesini önlemek gerekir. Düşmez diye düşünülüyor çünkü Türkiye kentsel dönüşümde hızlı davranmadı.
Markalı birçok proje hayata geçirildi belki ama 2000’in öncesinde yapılan konutlarla ilgili endişeler bulunuyor. Bir kısmının acilen yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Deprem gerçeği ortadayken başka bir alternatif de bulunmuyor. O yüzden kentsel dönüşümde daha radikal kararların alınması gerekiyor. Bir de pandemiyle beraber değişen bir hayat tarzı da söz konusu. Birçok kişi emeklilik zamanında hayal ettiği yaşama daha erken geçmeye başladı. Hibrit bir çalışma modelini seven şirketlerin sayısı da yükseleceğini göre bazı bölgelere ilgi de sürüyor.
Endeksa’nın yaptığı bir araştırmada sonuçlar bariz bir şekilde ortaya çıkıyor. Gayrimenkulde Ege Bölgesi’nin yükseleni Çeşme, yıldızı ise Aydın oldu. Bodrum ve Çeşme’de son dönemdeki yükselişin de etkisiyle ortalama konut satış fiyatları 2 milyon TL seviyesine ulaştı. Aydın Kuşadası’nda ev fiyatlarında son 1 senelik değer artışı yüzde 60, son 4 senelik değer artışı ise 166 oldu. Urla’da konut satış fiyatları son bir yılda yüzde 66 artış gösterdi. Foça’da artış 53, Seferihisar’da yüzde 54 oldu.
Depremler, pandemi elbette önemli bir neden ama hayatın akışı en azından bir süre daha böyle devam edeceğine göre fiyat düşüşü de beklenir. O yüzden çare sağlıklı kentsel dönüşümden başka çözüm değil.
Hüseyin Aslan uyardı
EGE Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan önemli bir uyarıda bulundu: “200’den fazla alt sektörü doğrudan ya da dolaylı etkileyen inşaat sektörüne can suyu gerekli...”
Ekonominin lokomotifi inşaat sektörünün, son zamanlarda yaşanan maliyetlerdeki kontrolsüz fahiş fiyat artışı nedeniyle sıkıntıda olduğunu dile getiriyor. Aslan; “İnşaat girdi fiyatlarındaki aşırı maliyet artışı, konut fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Vatandaş, giderek ev alma gücünü kaybediyor” açıklamasında bulunuyor.
Doğru kentsel dönüşüm nasıl olmalı?