Köşe yazıları

Fahiş kira talep eden ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kira sözleşmelerindeki artışı ve tahliye şartlarını kaleme aldı.

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde kira sözleşmelerindeki artışı ve tahliye şartlarını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Oturduğum dairede 11-12 senedir kiracıyım, kira artış ayım ocak. Ev sahibim normal artışın çok üstünde bir talepte bulundu. 10 seneyi geçtiği için böyle bir durumda tahliye hakkı var mıdır? 3 ay önceden herhangi bir bildirimde bulunmadı. Yine de tahliye için mahkeme yolunu izleyebilir mi?" sorusunu yöneltti.

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Okuyucum endişesinde haklı zira uzama süresi 10 yılı dolduran kiracılar için herhangi bir neden ileri sürülmeden tahliyesi talep olunabiliyor. Ancak yine okuyucumun da işaret ettiği gibi bunun bir şartı var. O da 3 ay önceden haber vermek. Okuyucumun olayına bakarsak, sözleşmesi bir senelik ise bir sene geçtikten sonra uzama süresi 10 yılı doldurmuş. Şayet kiraya veren 3 ay önceden sözleşmenin feshini bildirseydi, bu ocak ayı itibarıyla tahliye davası açabilecekti. Ancak böyle bir bildirim olmamış. Dolayısıyla bu yılbaşı tahliye talebinde bulunamayacak. Peki kira artırımında bulunabilecek mi?

*****

İki ihtimal var: Birincisi, kira sözleşmesinde artırım şartı yoksa bu halde kira artırım talebini sözleşme bitiminden bir ay önce yapmalıydı. Bugüne kadar yapmadı ise bu yıl için kira artırım talepli dava açamayacak. İkinci ihtimal, kira sözleşmesinde artırım şartı vardır. Bu durumda 2022 yılı içinde Ocak ayından itibaren kira artışı talep edebilecek ve bu konuda dava açabilecek. Şayet kira tespit davası açabilecek durumda ise kiralamadan bugüne 10 yılı aşkın süre geçtiği için sadece endekse bağlı kalmayacak, rayiç değerlendirilerek hak ve nasafete göre yeni kira bedeli belirlenebilecek.

Kira sözleşmesi bitmeden iş yeri kiracısı tahliye edilebilir mi?