Kira sözleşmesi bitmeden iş yeri kiracısı tahliye edilebilir mi?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde iş yeri kiracılarının kontrat bitmeden tahliye edilip edilemeyeceğini kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde iş yeri kiracılarının kontrat bitmeden tahliye edilip edilemeyeceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Dükkanımızın kiracısıyla 7 senelik kira kontratımız var. Bunun 4 yılı doldu ancak biz dükkanımızı satmak istiyoruz. Kiracı dükkana 400 bin TL masraf etmişti. Dolayısıyla kiracımızı da mağdur etmek istemiyoruz. Dükkanı hemen sattığımızı düşünsek yeni alan mülk sahibi 7 yıl bitmeden kiracıyı dükkandan çıkarıp başka birine kiralayabilir mi?" sorusunu yöneltti.
İşte Tamer Heper'in yanıtı...
***
"Yasalarımızda kiracının tahliyesi için belli şartların varlığı aranmaktadır" diyerek yazısına başlayan Tamer Heper, "Bunların arasında yeni malik için de getirilmiş bir şart bulunmaktadır. Sistem şudur: Yeni malik, gayrimenkulde bulunan kiracıya bir ihtarname ile gayrimenkulün adına tescilden itibaren bir ay içinde mülkiyet durumunu ve bu yere ihtiyacı olduğunu altı ay sonra sözleşmenin feshedileceği hususunu bildirir. Sonra altı ay bekler. Kiracı tahliyeyi kabul etmemiş ise altı ayın sonunda ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açabilir. Bu halde yedi yıllık sözleşme sonu beklenmeyebilir." açıklamasında bulundu.
***
"Her ne kadar okuyucumun olayında söz konusu değilse de yeri gelmişken bir detaydan da söz edeyim. Dikkat ederseniz diyorum ki ‘altı ay beklenir’. Peki herhangi bir olayda kira dönemi, bu altı ay içinde herhangi bir tarihte son buluyorsa yine de altı ay beklenir mi?" ifadelerini kullanan Heper, yazısını şu şekilde sürdürdü:
"Hayır beklenmez, örneğin satıştan sonra üçüncü ayda kira dönemi son buluyorsa altı ay beklenmez ve şartları oluşmuş ise üç ayın sonunda ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açılabilir.
***
Tahliye davası açılabilen hallerde ihtiyaç ileri sürüleceğinden bakılan davada davacı yani yeni malik ihtiyacını ispat etmek zorundadır. Yeni malik olmasına rağmen ihtiyacını ispatlayamamış ise davası reddolunur yani yeni malik diye her durumda tahliye kararı beklenmez.
Şayet ihtiyaç nedeniyle tahliye kararı uygulanıp da haklı bir neden olmadan bu yer başkasına kiralanırsa, tazminat konusu yapılır ve müeyyide uygulanır. Yani keyfi biçimde başkalarına kiralama yapılmaz, en doğrusu talep edildiği şekilde ihtiyaç için kullanmaktır.
***
Burada satıcı konumunda olan okuyucuma, durumlarına uyacak bir özellikten daha söz edeyim. Şayet kira sözleşmesi tapuya şerh edilmişse bu halde yeni malik kira döneminin sonunu beklemek zorundadır. Yani okuyucumun kiracısı yedinci yılını dolduracaktır."
Kirayı geciktiren kiracı tahliye edilebilir mi?