04 / 05 / 2024

Fahiş kira talep eden ev sahibinden kiracıya taahhütname oyunu!

Fahiş kira talep eden ev sahibinden kiracıya taahhütname oyunu!

Ankara'daki Alman Okulu'nda öğretmen olarak görev yapan Almanya vatandaşı Denissa Appel (29), fahiş kira artışını kabul etmeyince, ev sahibinin taahhütname oyunuyla karşı karşıya kaldı.



Başkent Ankara'daki Alman Okulu'nda öğretmen olarak görev yapan Almanya vatandaşı Denissa Appel (29), fahiş kira artışlarını kabul etmeyince, ev sahibinin talebi üzerine icra müdürlüğünün gönderdiği tahliye emrine itiraz etti.

Denissa Appel, kontrat yaparken kendisine üzerinde tarih olmayan, hukuki anlamlarını bilmediği bir evrak imzalatıldığını, akabinde tahliye taahhütnamesi olduğunu öğrendiği bu evrakla evi boşaltması talep edildiğini söyledi.

2022 yılında başkent Ankara'daki Alman Okulu'nda çalışmak için gelen Denissa Appel, Etimesgut ilçesindeki Eryaman semtinde 6 bin 750 Türk Lirası'na 1 oda 1 salon ev kiraladı. Bir sene sonra ev sahibi, yüzde 25 kira zammının üzerinde fahiş artış yapmak talep etti. Denissa Appel, kira için talep edilen 17 bin Türk Lirası'nı çok bularak kabul etmeyince, konut sahibinin talepleri üzerine  Ankara  Batı İcra Müdürlüğü tarafından tahliye emri gönderildi. Denissa Appel, tahliye taahhütnamesinin düzenlendiği tarihte herhangi bir evrak imzalamadığını, kontrat yaparken kendisine imzalatılmış olan boş evrak üzerinde daha sonra tahrifat yapıldığını iddia ederek avukatı Kürşat Kaan Yıldırım aracılığıyla itirazda bulundu. Bunun üzerine söz konusu tahliye durduruldu.

Fahiş kira talep eden ev sahibinden kiracıya taahhütname oyunu!

Denissa Appel, taahhütnamenin öne sürülen tarihte imzalanmadığını dile getirerek, yabancı olarak mağduriyetimi belirtmek istediğini çünkü Türkçe bilmediğini belirterek, "Bana kontratı imzalattılar. Ek bir belge de verdiler, o belgeyi de kontrata aitmiş gibi gösterdiler. Fakat orada tarih belirtilmemiş. Bir yıl sonra evden çıkacakmış gibi bir evrak bana imzalatmışlar. Bu da benim çok zoruma gitti. Çünkü ben burada yabancıyım. Türkiye’de böyle bir durum yaşayacağımı hiç düşünmemiştim" diye konuştu.

 

'3 KAT ARTIŞ TALEP EDİYOR'

Avukat Kürşat Kağan Yıldırım da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada müvekkilinin Türkçe bilmediğini dile getirerek, "Kendisi söz konusu konutu kiralarken emlakçı ve ev sahibiyle bir araya geliyor. Kendisinin tek niyeti aslında bir konut kiralamak ve orada uzun yıllar oturmak. Bununla beraber tabii o anda kira sözleşmesi yapılırken herhangi bir tercüman bulundurulmuyor. Müvekkile bir metin imzalatılıyor kira sözleşmesi olarak; fakat müvekkilin metinin içeriğinde anladığı tek şey oturacağı adres ve kira. Bir sene sonra müvekkilimizin mevcut olarak ödediği kiranın 3 katına yakın bir kira artışı isteniyor. Müvekkil bunu karşılayamayacağını belirtiyor. Konut sahibi de müvekkilimizle iletişimi kesip kira sözleşmesinin imzalandığı gün müvekkilimizden ayrıca alınmış olan üzerinde tarih olmayan taahhütnameyi icraya veriyor. Müvekkilim, ‘Ben konutu kiraladığım gün dışında ev sahibiyle hiç bir araya gelmedim, yalnızca bana o gün bir kira sözleşmesi imzalatıldı, başka bir belge imzalatıldıysa da ben zaten mahiyetini bilmiyorum diyerek şikayette bulundu" diye konuştu.

Fahiş kira talep eden ev sahibinden kiracıya taahhütname oyunu!

'SIKLIKLA KARŞILAŞILAN BİR DURUM'

Açıklamasında söz konusu tahliye emrine itiraz ettiklerini ve sürecin tahliye davası şeklinde devam edeceğini kaydeden Yıldırım, "Arabuluculuk süreci de geçti. Yargılama sürecinde biz bu iddialara karşı cevaplarımızı vereceğiz. Bu, kiracı olan vatandaşların da sık sık karşılaştıkları bir durum. Bugün başkent Ankara'da ya da başka büyük bir kentimizde bir ev kiralamaya gittiğinizde emlakçı ve ev sahipleri sizlere kira sözleşmesiyle beraber üzerinde herhangi bir tarih bulunmayan bir taahhütname imzalattırıyorlar. Bunu imzalamazsanız da size konutu kiralayamayacaklarını söylüyor. Kiracılar mecburen o konuta ihtiyaçları olduğu için bu taahhütnameleri üzerinde tarihi olsa da olmasa da imzalıyorlar. Yargıtay'ın kararlarına göre üzerinde eğer siz tarih olmayan bir taahhütnameyi boş bir imza olarak verirseniz bunu baştan kabul ettiğiniz yönünde yargı kararları var ve sizin dava sonucunda tahliyenize karar veriliyor" dedi.

Yıldırım ayrıca kontrat yapılırken kiracılara boş taahhütnameye imza attıklarına bunun fotoğrafını çekip, ileride yaşanabilecek hukuki bir durumda delil olarak saklamaları tavsiyesini de verdi.

 

Türk Hava Yolları, İstanbul'da çalıştırmak üzere engelli bireyler istihdam edeceğini açıkladı! 

Temmuz'da asgari ücrete yeni zam var mı? Temmuz 2024 asgari ücret zammını bekleyenler hemen bakın!

A101'de iğneden ipliğe Ramazan Bayramı indirimi başladı! Bayram şekeri, Persil ve beyaz peynir...


Geri Dön