Kira

Fahiş kiralar en çok üniversite öğrencilerini vurdu! 'Hayvan bağlasan durmaz evlere 10 bin lira kira isteniyor!'

Türkiye’de gıda ve barınma krizi hat safhaya ulaşmışken, en çok etkilenenler ise üniversiteliler oldu. Öğrenciler, "Hayvan bağlasan durmaz evlere 10 bin lira kira isteniyor" dedi. 

Özellikle İzmir gibi büyükşehirlerde barınma sorunu gün geçtikçe derinleşiyor. Günümüz Türkiye’sinde toplumun dezavantajlı kesiminden olan öğrenciler, barınma sorunuyla en çok karşı karşıya kalanlar oldu. 

İz Gazete'den Batuhan Kaya ile Sevinç Karataş'ın haberine göre, Ege Üniversitesi’nin 500 metre uzağında olan Küçükpark’ta öğrenciler, barınma sorunu ile ilgili konuştu.

Bornova’da 10-15 bin liradan daha ucuza konut bulmanın imkansız olduğunu, 10 bin TL kira istenen evlerde de “hayvan bağlasan” durmayacağını dile getiren bir öğrenci, "Ege Üniversitesi’nde okuyorum, şu an KYK yurdunda kalıyorum çünkü ev tutmam şu kiralarla mümkün değil. Bu nedenle KYK yurdunda 1 odada 6 kişi kalıyoruz. Hiç tanımadığımız insanlarla 6 kişi aynı odada, aynı tuvalet ve banyoyu kullanıyoruz. Ev tutmak için kira fiyatlarına bakmadım bile çünkü duyduklarım bana yetti, eve çıkmam imkansız" şeklinde konuştu. 

KYK yurdunda kaldığını belirten ve yurdundaki sorunları açıklayan bir başka öğrenci de "KYK dışındaki yurtların fiyatları çok pahalı, öyle yurt fiyatları var ki bazen ev tutmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Özellikle son zamanlarda Ege Üniversitesi içerisindeki yurt çok gündemde, bu yurdun koşulları KYK’dan daha kötü olmasına rağmen aylık 6 bin lira isteniyor. KYK’ya 575 lira ödüyorum, yemeklerin bazılarının yenecek durumu yok ancak ucuz olduğu için kalıyoruz" dedi ve maddi imkanı olmadığı için eve çıkamadığını söyledi. 

Başka bir öğrenci de Geçmişte evde kaldığını ancak kirası yüzde 100 arttığı için aile evine döndüğüne dikkat çekti ve konut sahibinin evini ayda 1 kontrole geldiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: 

"Genelde ev sahipleri öğrencilere kolay kolay konut vermiyor, verdiği zaman da gerçekten bir öğrenciye ev verdiğinin farkında değilmiş gibi kira talep ediyor. Sürekli yurtta yaşıyormuş gibi aydan aya kontroller oluyordu ve bu çok rahatsız ediciydi. Hatta şunu da söyleyeyim, konut sahibim vergi vermemek için kirayı elden alıyordu ve biz herhangi bir durumda bir hak bile iddia edemiyorduk. Kira zammı için yüzde 25 sınırı geldiğinde onu uygulayamadık, yüzde 100 zam istediği için de evi tahliye etmek zorunda kaldık. 3 buçuk ay önce evden çıktık, 1+1 evin kirasını 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltti. Uygun bir fiyata konut da bulamadık. Bornova’da baktığınız evler zaten 10 bin liradan başlıyor."

Ege Üniversitesi’nde okuyan ve Narlıdere’de aile evinde yaşadığını belirten bir öğrenci de kiraların asgari ücretle yarışır hale geldiğine dikkat çetki ve "Bu yaştan sonra eve çıkar mıyım onu da bilmiyorum çünkü masraflar oldukça fazla, fiyatlara bakıyorum mesela Narlıdere 10 sene önce çok pahalı değildi. Artık kira bedelleri çok pahalı, artık kira fiyatlarıyla asgari ücret yarışır duruma geldi. Bu fiyatlarla eve çıkmayı kesinlikle düşünmüyorum. Narlıdere’den Bornova’ya gidip geliyorum, derse 1 saat kala evden çıkmam gerekiyor ancak en azından ailemin evinde ihtiyaçlarımı daha rahat karşılıyorum" dedi. 

KYK yurdundaki kötü şartlardan ötürü 2 arkadaşıyla eve çıktığına ve sürekli süpermarketlerden aldıkları salam ve sosisle beslendiğine vurgu yapan bir başka öğrenci de "KYK yurdunda aylık 500 TL veriyordum, şu an eve 3 kişi 11 bin lira ödüyoruz. vimiz bodrum katında, eksi 1’de oturuyoruz. Evde faturalar fazla gelmesin diye elektrik ve doğalgazı çok kullanmıyoruz" dedi. 

İnşaat projelerindeki yanlışlar görenleri çileden çıkarttı! Yapıyı parası olan değil, uzmanlar yapmalı!

Kiracı alıcılara evi göstermezse ne yapabilirsiniz? Dava başında bu kararı aldırın!

Kira artış oranı belli oldu! Ağustosta kiralar ne kadar olacak? İşte Ağustos kira zammı hesaplaması!

Temmuz 2024 enflasyon rakamları şimdi resmen açıklandı! İşte son dakika TEFE TÜFE oranları!