27 / 04 / 2024

Fahiş konut fiyatları için bir tedbir daha! Toplu değerleme modeli geliyor!

Fahiş konut fiyatları için bir tedbir daha! Toplu değerleme modeli geliyor!

Gayrimenkullerin gerçek değerinden satılmasını sağlamak için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nce Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kuruluyor. Ayrıca kurulacak olan “toplu değerleme modeli”yle, fahiş fiyat balonu da  patlatılacak.



Son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut fiyatlarındaki önlenemez yükseliş, konut sahibi olma hayali kuran milyonlarca vatandaşı karamsarlığa sürüklerken, devlet sorunun çözümü için bir yeni uygulamayı daha başlatıyor.

VERGİ KAYBI ÖNLENECEK

Konutların gerçek değeri üzerinden alım satımının yapılması, böylelikle devletin vergi kaybının önüne geçilmesi için Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak. TGRT'de yer alan habere göre Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2024-2028 dönemine ait Stratejik Planı’nda, önümüzdeki 5 senelik dönemde atılacak adımlar da yer aldı. Söz konusu planda Türkiye’de her geçen sene gelişen gayrimenkul sektörü ile buna bağlı sektör ve hizmetlerin, ekonominin temel dinamiklerini oluşturduğuna değinildi. Bu aşamada gayrimenkul sektöründe uygulanmış olan değerleme faaliyetlerinin, ekonomik sistemde önemli bir yer tuttuğu ve vergilendirmeden kamulaştırmaya, özelleştirmeden tescile esas tüm işlemlere kadar farklı amaçlarla kullanıldığı anımsatıldı. 

Fahiş konut fiyatları için bir tedbir daha! Toplu değerleme modeli geliyor!


VERİ HAVUZU DA OLUŞTURULACAK

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre tapu, kadastro, mimari projeler, imar hakları gibi her türlü bilginin ve fiyat-değer verilerinin bir araya getirilerek gayrimenkulün değerine etki edecek olan değişkenlerin bir arada olduğu taşınmaz değer haritalarının oluşturulmasında kullanılabilecek bir veri havuzunun oluşturulabilmesi gerektiği bildirildi. Bu kapsamda, Türkiye için uygun bir toplu değerleme modeli belirlenecek. Taşınmaz değer haritalarının oluşturulmasında kullanılacak olan veri havuzunun oluşturulabilmesi için Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak.

SPEKÜLASYONA DA GEÇİT VERİLMEYECEK

Böylelikle gayrimenkul değer değişimlerinin takibi, tapu işlemlerinde gerçekleşen fiyatın kaydedilmesi gayrimenkul piyasasında spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi, toplulaştırma, kamulaştırma gibi. uygulamalarla mahkemeler için düzenlenen bilirkişi raporlarına altlık oluşturulması, gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım-satım değerinin belirlenmesi, gayrimenkul vergilendirme sisteminde tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değeri üzerinden alınmasının sağlanması, yatırımcılar için yer seçim analizlerine katkı vermesi gibi yararlar sağlanacak.

Otomobil piyasasında son dakika! İşte kalem kalem Renault, Volkswagen, Honda ve Chery fiyatları!

TOKİ'nin İstanbul'daki dev projesi için 'ÇED Gerekli Değildir' kararı! 637 konutluk yeni proje resmen başlıyor!

Ankapark baharda ücretsiz olarak açılıyor!


Geri Dön