Fahiş site aidatları yasaya takılacak: yüzde 30'luk tavan sınırı geliyor!
Konut, kira zammı derken site aidatları da aldı başını gitti. Yaşanan sorunun önünü kesmek isteyen hükümet, herakete geçti. Bu kapsamda, yönetim profesyonellere devredilecek, denetimi bakanlık yapacak. Öte yandan yüzde 30'luk tavan sınırı da getirilecek. İşte detaylar...
Gündemden düşmeyen fahiş aidatlar için hükümet harekete geçti. Aidatları düzenleyecek yasal çerçeve hazırlanıyor. Böylece site yönetimlerinde şaibe ortadan kalkacak. Yönetim profesyonellere devredilecek, denetimi bakanlık gerçekleştirecek. Öte yandan yüzde 30'luk tavan sınırı da getirilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları'nın beraber düzenlediği yasal çerçevede sona gelindi. Çalışma Meclis'e sunulacak ve bundan sonra herkes site yönetemeyecek.
Site aidatlarında torpil ve şaibe ortadan kalkacak. Sertifikası olan tesis yönetim şirketleri site yönetimlerine talip olabilecek. Şirketlerin denetimini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bağımsız denetçilerle birlikte gerçekleştirilecek. Sitelerin bütçeleri, nereye harcama yapıldığı, ne kadar aidat toplandığı her sene denetlenerek defterler incelenecek.
KAT MÜLKİYETİ YASASINDA DEĞİŞİKLİK
Sabah'ta yer alan habere göre, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bazı değişiklikler olacak. Siteleri yöneten tesis yönetim şirketlerine mesleki statüler getirilecek. Bu standartları karşılayan firmalara sertifika verilecek. Sektörün meslek tanımı yapılacak.
BELGE ALAMAYAN YÖNETİM KAPANACAK
Türkiye'de 3.800 tesis yönetim şirketi var. Bu yönetim şirketleri genel kurulda oy çokluğuyla seçiliyor. 3 bakanlığın hazırladığı düzenleme yasalaşırsa, bu şirketlerden belge alamayanlar kapatılacak. Tesis yönetim şirketlerinden saha tecrübesi, adli sicil kaydı, mali belgeler istenecek.
Bundan böyle sitelerin yönetimini kat maliklerini istediklerine göre atayamayacaklar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği tarafından yetkilendirilmiş, mesleki yeterlilik sertifikasına sahip firmalar siteleri yönetimini alabilecek. Bakanlığın sertifikalandırdığı şirketlerler arasında seçim yapılacak. Böylece, herkes kafasına göre aidat planlayamayacak, işletme projesi tasarlayamayacak.
Bakanlık her sene bu yetkilendirilen tesis yönetim şirketlerini denetleyecek. Bağımsız denetçiler de devreye girecek, şirketlerin defterleri takip edilecek.
25 MİLYONU DOĞRUDAN İLGİLENDİRİYOR
Çevre Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkede toplu konut yaşam alanı sayısı yaklaşık 40 milyon olduğu belirtildi. Bunun 20 milyonu site ve apartmanlardaki bağımsız bölümlerden oluşuyor. Tesis yönetim şirketleri 5 milyon toplu konut alanda yönetim gösteriyor. Bu alanlarda 25 milyon vatandaşın yaşadığı öngörülüyor.
İSTANBUL'DA AİDAT FİYATLARI UÇUYOR
Aidatların yükselmesiyle binalardaki kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerilim kaçınılmaz olmuştu. Son senelerin en büyük gider kalemleri arasına giren aidatlar özellikle İstanbul'da vatandaşın büyük tepkisini alıyor. İstanbul'da lüks villaların yer aldığı butik sitelerde aidatlar 20-36 bin TL arasında değişiyor. Lüks rezidanslarda ise aidatlar 10-15 bin TL'yi buluyor.
YENİ BİR SİSTEM İÇİN HARAKETE GEÇTİLER
Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı, üç bakanlığın bereber koordineli çalışarak sitelerde kat maliklerinin yaşadığı tüm sorunları gidereceğine vurgu yaparak yetki belgesi olmayan hiç kimsenin sitelerde yöneticilik hizmeti veremeyeceğini söyledi.
Müteahhitlikte karne çıkarıldığını anımsatam Sandalcı, "Burada da karnesiz hiç kimse konutlarda hizmet veremeyecek" dedi.
Hayata geçecek uygulamanın faydalarını anlatan Sandalcı, "Kat maliklerinin 'ödediğim aidat nereye gidiyor' diye endişelenmeyeceği yeni bir sistem kurulacak. Aidatların hangi dönemde artırılması ve neye göre belirlenmesi gerektiği konusu açık bir şekilde ortaya konacak. Adli sicil şartı getirilecek." diye ifade etti.
YÜZDE 30 TAVAN SINIR GÜNDEMDE
Temmuz ayında asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zamdan sonra site aidatlarında da ara dönem artışları başlamış, bazı sitelerde yüzde 70'e varan oranda zamlar yapılmıştı. Yüksek zamlar fahiş artış olarak nitelendirilecek ve yüzde 30'luk tavan sınırı uygulamasına geçilecek.
Şebnem Aydın kimdir? Şebnem Aydın kaç yaşında, nereli?
Renault Clio modellerine zam Geldi! İşte yeni fiyatlar...
Aile Bakanlığı bombayı patlattı! Başvuran kişilere tık diye 2.348 TL para verilecek!