22 / 11 / 2024
fuzul

Fahrettin Koca: Şehir hastanelerini bölgenin sağlık üssü yapabiliriz!

Fahrettin Koca: Şehir hastanelerini bölgenin sağlık üssü yapabiliriz!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şehir hastanelerini bölgenin sağlık üssü yapabiliriz. Üniversitelerle iş birliği protokolü, bunu yapmamızı kolaylaştıran bir unsur." diye konuştu...




Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

"Herkesin katılabildiği bir ihale dönemi söz konusu olacak"

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bakan Fahrettin Koca, "Şehir hastanelerini bölgenin sağlık üssü yapabiliriz. Üniversitelerle iş birliği protokolü, bunu yapmamızı kolaylaştıran bir unsur." dedi. Koca, şunları kaydetti:

"Yozgat Şehir Hastanesi açılalı iki yıla yakın oldu. Üç yıl sonra buranın bu hizmetlerle ilgili alımı herkese açık yeniden ihale edilecek. Hiçbir şekilde şu an var olan firmanın garantisi olmadığı gibi ayrıcalığı da yok. Tamamen serbest, herkesin katılabildiği bir ihale dönemi söz konusu olacak."

Şehir hastaneleri için devlet para harcamıyor

Şehir hastaneleri için devletin hiç para vermediğini söyleyen Koca, arsanın devredilmediğini, üst kullanım hakkının verildiğini belirtti. Koca, proje belirlendiğini, maliyet ortaya çıkarıldığını ve ihaleye çıkıldığını ifade etti. İhalenin şeffaf şekilde yapıldığının altını çizen Koca, öncelikle ön yeterlilik ihalesi için Resmi Gazete ve bölgesel gazetelere ilana çıkıldığını anlattı.

17 firma şehir hastaneleri ihalesine girdi

Bugüne kadar 17 firmanın şehir hastaneleri ihalesine girdiğini söyleyen Koca, ön yeterlilik ihalesinden sonra proje eşitlenmesi yapıldığını, tekliflerin alındığını daha sonra ise açık eksiltme yapıldığını anlattı. Koca, bu açık eksiltmede en uygun alanla sözleşme yapıldığını, bu sürecin aylarca devam ettiğini belirtti.

Koca, "Asla para vermediğimiz, bir kuruş dahi katkı sağlamadığımız, özellikle de yüzde 20 kendi öz kaynakları yüzde 80 yurt dışı kaynakla yapılmasını düşündüğümüz bir ihale süreci. Biz sadece kiramız ve hizmet alımıyla olan süreçten sorumluyuz" şeklinde konuştu.

Sağlıkla ilgili düzenlemeler getiren yeni yasa teklifi ve teklifin öne çıkan yönleri konusunda da açıklamalarda bulunan Koca, "Özellikle yeni dönemde 21 üniversite ve 53 hastanemizdeki üniversite personeliyle eğitimlerini de performansa bağlayan bir sözleşme dönemi fazlasıyla önemli" dedi. 

Bakan Koca, sözlerine şu şekilde devam etti: "Bir diğer konu devlet hizmeti yükümlülüğüyle ilgili. Bugüne kadar pratisyen hekimler mezun olduktan hemen sonra devlet hizmet yükümlülüğü olsa bile TUS imtihanına girerek herhangi bir uzmanlığı kazandığında devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamadan uzmanlık eğitimine başlayabiliyordu, şimdi de aynı durum devam ediyor. Yeni düzenlemeyle uzmanlık eğitiminden sonra yine mecburi hizmet, devlet hizmeti söz konusu. Bu özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine gönderdiğimiz uzman hekimlerimizin erken dönem oradan ayrılmaları durumu söz konusuydu. Bunu önleyen o mecburi hizmetini tamamlamadan yan dal uzmanlığına başlamama durumu gelmiş oldu."  


Geri Dön