27 / 04 / 2024

Faik Yılmaz: Esnaf AVM'lerden çağrı bekliyor!

Faik Yılmaz: Esnaf AVM'lerden çağrı bekliyor!

Yeni Perakande Yasası'yla AVM'lerde esnaf ve yok olan mesleklere yer ayrılması zorunlu hale getirildi. Ancak bu konuda henüz gelişme yok. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, "AVM’lerden çağrı bekliyoruz" dedi.



Yeni  Perakande Yasası’nın yürürlüğe girmesinden sonra, AVM’lerde 'yüzde 5’lik mekanın esnafa, binde 3’lük mekanın da yok olan mesleklere ayrılması' şeklindeki maddenin uygulaması merakla bekleniyor.


Esnaf uygulama bekliyor


Ancak konuyla ilgili BUGÜN Gazetesi'ne bilgi veren İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, bu maddenin uygulanmasını beklediklerini belirtti. Yılmaz, şöyle devam etti:


Yeni açılanı takip ediyor


“AVM’lerden çağrı bekliyoruz. Ancak şu ana kadar bir teklif gelmedi. 'Eski AVM’ler dükkanlarda boşalma yok' diyebilirler. Ancak biz de yeni açılacak AVM’leri yakın takibe aldık. Yeni açılanları Başbakanlık’a bildireceğiz.”


Rayiç tutarlar da fazla


Ayrıca yasada, AVM’lerde esnafa kiralanacak alanların kira tutarının 'rayiç bedel' olarak belir-lenmesinin yanlışlığına da dikkat çeken Faik Yılmaz, bu tutarların esnaf için fazla olduğunu söyledi.


Metrekaresi 150 dolar


AVM’lerde  metrekare kira bedelinin 150 dolar civarında olduğunu belirten Yılmaz, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere kira tutarının da rayiç bedelin dörtte biri oranında olduğunu hatırlatarak “Bu indirim esnafa da uygulanmalı ki yasanın bir anlamı olsun” dedi.


Yer açılınca 20 gün süreyle ilan edilmeli


Kanunun 12'nci maddesinin yüzde 5’lik alanın esnafa kiralanmasını, boşalan yerlerin 20 gün süreyle esnafa ilan edilmesini hükmettiğini belirten Yılmaz şöyle devam etti: “AVM’lerde sürekli yer boşalıyor. İş yapamayanlar kapatıyor. Boşalan yerleri İSTESOB olarak bize bildirmeleri gerekir. “Yılmaz ayrıca, esnafın AVM'lerde yer kiralaması için her iki tarafa destek olmaya hazır olduklarını da vurguladı.


Bugün


Geri Dön