Ekonomi

Faiz artırımı furyasında tarihi karar

Avrupa Merkez Bankası ECB tarihi bir faiz artırımı kararı vererek faizi 11 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Sırada Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) vereceği karar var. Malezya Merkez Bankası 25 baz puan artışı ile faizi 2 yılın zirvesine taşırken, Kanada Merkez Bankası ise yaptığı faiz artırımı ile son 14 yılın en yüksek seviyesine, Avustralya Merkez Bankası ise 50 baz puanlık artışla politika faizini 7 yılın zirvesine çıkarmıştı

Merkez bankaları bir biri ardına faiz artırırken bugün Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen faiz artışı bankanın tarihinde bir ilk oldu. Malezya Merkez Bankası 25 baz puan artışı ile faizi 2 yılın zirvesine taşırken, Kanada Merkez Bankası ise yaptığı faiz artırımı ile son 14 yılın en yüksek seviyesine, Avustralya Merkez Bankası ise 50 baz puanlık artışla politika faizini 7 yılın zirvesine çıkarmıştı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarihi bir faiz artırımı yaparak faiz oranını yüzde 1,25'e yükseltti. ECB faizi 75 baz puan artırdı. ECB'den yapılan açıklamada; bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faizin yüzde 0'dan yüzde 0,75'e, marjinal faiz oranının ise 0,75'den yüzde1,50'ye yükseltildiği bildirildi. 

Enflasyon, enerji krizi ve resesyon riski ile karşı karşıya olan Avrupa Birliği'nde temmuz ayı toplantısında  11 yıl aradan sonra ilk defa faiz artırımına gidilmiş ve yüzde 0 olan refinansman faizi yüzde 0,50'ye çıkarılmıştı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi tarafında yapılan yazılı açıklamada faiz artırımı kararı ile enflasyonun yüzde 2 hedefine geri dönmesini sağlayacak adımların atıldığı belirtilerek, konseyin gelecek bir kaç toplantıda talebi düşürmek için faiz oranlarının daha da artırılmasının beklendiği kaydedildi. Açıklamada, "Enflasyon bekleyişlerinde ısrarcı bir yukarı kayış riskine karşı tedbir alınmalı" denildi.

Büyüme ve enflasyon rakamları güncellendi

 

Yapılan açıklamada, gelecek toplantılardaki faiz kararlarının ekonomik verilere bağlı olarak alınmaya devam edeceği ve toplantıdan toplantıya değerlendirilerek verileceği ifade edildi. Hali hazırda enflasyonun oldukça yüksek seyrettiği ve uzun süre de hedefin üzerinde kalmasının muhtemel olduğu belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) kaydedilen ekonomik veriler ışığında büyüme ve enflasyon beklentilerini güncelledi. ECB'nin 2022 için büyüme beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 3,1'e çıkarılırken 2023 yılı için büyüme beklentisi ise yüzde 2,1'den yüzde 0,9'a çekildi. 2024 yılı için ise yüzde  2,1'den yüzde 1,9'a indirildi.

Son olarak yıllık tüketici fiyatları yüzde9,1, çekirdek enflasyon ise yüzde 4,3 olarak açıklandı. ECB enflasyona ilişkin beklentilerini de güncelledi. Enflasyon beklentisi ise 2022 yılı için yüzde 8,1, 2023 yılı için yüzde5,5, 2024 yılı için ise yüzde 2,3 olarak kaydedildi.

Fed'den devam açıklaması

Öte yandan, Cato Institute tarafından gerçekleştirilen konferansta konuşan Jerome Powell, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu düşürme vaadine sıkı sıkıya bağlı olduğunu bildirdi. Powell, geçmişte, yüksek enflasyonla mücadelede dönemlerinde çok yüksel toplumsal bedeller ödendiğini ancak bu bedeller ödenmeden de enflasyonunun düşürülmesinin mümkün olabileceğini söyledi.