19 / 05 / 2024

Faiz beklentileri azladı, doları kaderi baştan yazılacak! Hemen bakmayan, sonra çok pişman olur!

Faiz beklentileri azladı, doları kaderi baştan yazılacak! Hemen bakmayan, sonra çok pişman olur!

Faiz fiyatlamasıyla oldukça yüksek hareketlilik gösteren piyasalar, tarım dışı istihdam verisini takip etti. İstihdam iyi geldi ancak faiz beklentileri azaldı.



Ücretlerdeki artış veya azalış önemlidir çünkü ücret artışları enflasyonu besleyebilir ve enflasyon artışı da yeniden ücret artışlarına sebep olabilir, bu da bir sarmala dönüşme riski taşır. Mevcut seviyelerde yıllık ortalama oran en çok dikkat edilen kalemdir ve Fed için yüzde 3,5 üzeri yüksek kabul edilir. Ocak'ta bu oran yüzde 4,6 olarak gerçekleşti ve Fed için tatsız bir durum oluşturdu.

Piyasa işsizlik oranındaki artışın yanı sıra ücretlerin beklentilerin altında kalmasını da Fed'e karşı olumlu fiyatladı. Fed'in ortalamasının üzerinde kalmasından ziyade beklenenden düşük gelmesi dikkate alındı. Hem işsizlik oranındaki artış hem de ücretlerin düşük kalmasıyla enflasyon verisi öncesinde piyasalar 50 baz puan olasılığını yüzde 50'nin altına çekti.

Powell, verilerin yükselme gösterdiğini, ancak istihdam ve enflasyondaki güncel duruma göre karar vereceklerini söyledi. İlk veri olan istihdam aslında Fed'e imkan sağlayacak durumda ama piyasa ücretler ve işsizlik oranında iyimserliğini korudu.

Gelecek hafta açıklanacak enflasyon yüzde 0,4 ve üzerinde, yıllık bazda da beklentinin üzerinde kalırsa 50 baz puan beklentisi yeniden artabilir. Şimdi hafta içi kaybedilenler telafi edilmek isteniyor.

 Faiz beklentileri azladı, doları kaderi baştan yazılacak! Hemen bakmayan, sonra çok pişman olur!

Investing.com'dan Şenay Şerefoğlu'nun analizinde belirtildiği gibi, ABD'de tarım dışı istihdam verileri beklentilerin üzerinde geldi. Ancak, işsizlik oranındaki artış ve ücretlerin beklentilerin altında kalması, enflasyon endişelerini hafifletti ve Fed'in faiz artırımına gitme ihtimalini azalttı.

Piyasalar şimdi gelecek hafta açıklanacak olan enflasyon verilerine odaklanacaklar. Eğer enflasyon beklentilerin üzerinde çıkarsa, 50 baz puan olasılığı yeniden artabilir ve dolar endeksinde yükselişler görülebilir.

Dolar endeksi hafta içinde yükseliş göstererek Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ancak, son verilerin etkisiyle geriledi ve 105,30 seviyesinin altına düştü. Enflasyon verileri öncesi piyasaların baskı kurmak istemesi halinde endekste düşüşler yaşanabilir.

Özetle, piyasaların faiz artırım beklentileri ve enflasyon endişeleri arasında denge kurmaya çalıştığı bir dönemdeyiz. Gelecek hafta açıklanacak olan enflasyon verileri, piyasaların yönünü belirleyecek önemli bir faktör olacak.

Doların roket takıp fırlayacağı tarih belli oldu! Olacaklar önceden açıklandı, cüzdanını kapan dövizciye ışınlanacak!
Prof. Dr. Naci Görür'den deprem bölgesinde inşaat Uyarısı! Acilen bakmanız gerek!
Altının kuş gibi uçacağı tarihi İslam Memiş açıkladı, elinde avucunda gram altını olan vatandaşın yüreği ağzına geldi!

Geri Dön