04 / 05 / 2024

Faiz değil, gayrimenkul kazandırır!

Faiz değil, gayrimenkul kazandırır!

SATEM Başkanı Mevlüt Oral, Samsun'da emlak sektörünü ve konut fiyatlarını değerlendirdi. Oral, "Banka faizi vatandaşa para kazandırmaz ama gayrimenkul kazandırır" şeklinde konuştu.



SATEM Başkanı Mevlüt Oral, gayrimenkul sektöründe son durumu değerlendirdi. Samsun'da emlak sektörünün hareketlendiğini belirten Oral, “Gayrimenkul fiyatları dolar yüzünden değişmedi fakat yastık altı dövizleri piyasaya canlılık getirdi" şeklinde konuştu. 

Konut kampanyası için bankalar adım atmadı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 'konut faizleri' ile ilgili yaptığı açıklamayı değerlendiren Oral, "Yüzde 0.98’e indirilen faiz oranının vatandaşa bir etkisi olmadı. Şu anda bankaların bununla ilgili yaptığı bir açıklama da yok. Büyük illerdeki büyük firmaların yapmış olduğu yatırımlarını halka sunmak amacıyla atılmış bir adımdır. Yüzde 10 peşinat alarak ara ödemelerle, düşük faiz oranıyla yatırım yapma imkânı sunuyor. O şirketler vatandaşa satış yapacak bunun banka kredileriyle alakası yoktur. Halkımız tarafından yanlış anlaşılan bu açıklamayı düzeltmemiz gerekiyor. Vatandaşın menfaatine yapılmış ya da emlak piyasalarını etkileyecek bir adım değildir” dedi.

Tapu masrafları azaltılmalı

Vatandaşın ABD dolarını protesto etmesi gerektiğini vurgulayan SATEM Başkanı, “Yastık altındaki tüm dövizin bozdurularak gayrimenkule yatırılması milletimizin ekonomisi için çok önemlidir. Ayriyeten yüzde 4 olan tapu harçlarının yüzde 2’ye düşmesi gerekmektedir. Döner sermaye payı düşürülmeli. Vatandaşımızı rahatlatacak uygulamalar bunlardır. Her tapuda 400-500 TL masraf ödenmesi vatandaşımızı zorlamaktadır” açıklamasında bulundu.

Ev alacaklara tavsiye

Yerli konut yatırımcılarının azaldığın altını çizen Oral, “Yabancı yatırımcı şu an da daha fazla geliyor. Parası değerlenen yabancılar emlak piyasasına para kazandırsa da yerli yatırımların azalması bizler için çok kötü oldu. Ev almak isteyen kişilere tavsiyem kesinlikle banka faizine yatırdıkları paralarını bankalardan çekmeleridir. Bankadan gelecek faiz vatandaşa para kazandırmaz ama gayrimenkul alacağınız faizden daha çok para kazandırır. En karlı yatırım gayrimenkuldür” dedi.


Geri Dön